Orzechowe trójkąty

Popularne, niemieckie ciastka orzechowe zwane Nussecken. To kruche ciastka pokryte orzechowo- migdałową polewą, a pomiędzy cienką warstwą dżemu. Słodka, chrupiąca, orzechowa warstwa karmelowa wspaniale współgra z kwaskowatym dżemem, czekoladą i kruchą warstwą ciasta.

Najczęściej wypieka się je w okresie Bożego Narodzenia, ale w sprzedaży dostępne są przez cały rok. Kupne są dość dużych rozmiarów. Ja zrobiłam małe ciasteczka, ale ciasto można pokroić na dowolnej wielkości trójkąty.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 130 g masła (lub margaryny), zimnego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka, zimne

Masa orzechowo- migdałowa:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 200 g posiekanych migdałów
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki wody

Pozostałe:

  • 6 łyżek dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
  • ok. 150 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Masło (lub margarynę) posiekać nożem z mąką. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i zagnieść kruche ciasto. (Ciasto można też zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto wykleić lub rozwałkować na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia na duży prostokąt. ( U mnie na wymiar 30x 35 cm).
  3. Przygotować masę orzechowo- migdałową. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier, cukier waniliowy, wodę, orzechy i migdały. Gotować, mieszając, na małej mocy palnika przez 5 minut.
  4. Ciasto posmarować dżemem. Masę orzechowo- migdałową wyłożyć na dżem.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Odciąć ostrym nożem nierówne brzegi. Ciasto pokroić w paski, a następnie w trójkąty. (Ja pocięłam na 6 pasków).

3

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dwa wierzchołki trójkątów posmarować czekoladą np. przy użyciu silikonowego pędzelka. Ułożyć na kratce kuchennej i pozostawić, aby czekolada zastygła.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30- 50

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Orzechowe trójkąty Orzechowe trójkąty