Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Czekoladowe mini serniczki z owocami

Mini serniczki z mleczną czekoladą, udekorowane bitą śmietaną również z dodatkiem czekolady mlecznej oraz świeżymi owocami lata. Lekkie, kremowe, mało słodkie i czekoladowe.

Składniki na 12 sztuk:

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
  • 75 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 20 g budyniu czekoladowego bez cukru

Bita śmietana z czekoladą:

  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej

Do dekoracji:

  • świeże owoce np. truskawki, maliny, jeżyny, borówki , porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Odstawić na bok.
  2. Przygotować masę serową: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować chwilę, na średnich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników. Dodać chłodną, ale płynną czekoladę i zmiksować krótko do połączenia.
  3. Masę serową wyłożyć do papilotek.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra - dół). Wyłączyć piekarnik i studzić serniczki przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

2

  1. Przygotować bitą śmietanę z czekoladą: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Słodką śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wyłączyć mikser i wlać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladą. Delikatnie przemieszać szpatułką, nie łącząc dokładnie czekolady ze śmietaną. (Powstanie bita śmietana a’la straciatella ;))
  3. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie w kształcie gwiazdki) i ozdobić serniczki. Serniczki wstawić do lodówki.
  4. Owoce umyć, dokładnie osuszyć, większe pokroić na mniejsze kawałki i udekorować serniczki.
  5. Przechowywać w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Czekoladowe mini serniczki z owocami Czekoladowe mini serniczki z owocami Czekoladowe mini serniczki z owocami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony