Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
34 Komentarzy

Piernikowe ludziki

Grube, aromatyczne, a przede wszystkim miękkie ludziki z piernika. Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu, a przechowywane szczelnie zamknięte w puszcze utrzymują swoją świeżość do ok. tygodnia. Ciasto jest bardzo smaczne i przyjemnie się z nim pracuje. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Udekorowane lukrem sprawią wielką radość szczególnie dzieciom. Moje dzieci długo zwlekały przed pierwszym ugryzieniem takiego ludzika. Chodziły z nim jak z zabawką.

Z podanego przepisu można upiec również cienkie i chrupiące pierniki, jeśli takie bardziej preferujecie. Wystarczy rozwałkować ciasto cieniej, niż podaje przepis i piec troszkę dłużej, aż pierniki się ładnie zarumienią. Takie pierniczki można przechowywać w puszcze do miesiąca. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki:
Ciasto piernikowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej (450g)
  • ¾ szklanki cukru brązowego (150g, może być ewentualnie zwykły biały)
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170g masła
  • ¾ szklanki melasy (ewentualnie ciemnego miodu np. leśnego)
  • 2 łyżki mleka

Lukier:

  • 1 białko
  • 1- 1,5 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • czarne (lub ciemne) perełki cukrowe do dekoracji oczu

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, imbir, goździki, sól i sodę. Dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. Dodać stopniowo melasę i mleko. Dalej miksować, aż powstanie jednolita masa.
  2. Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na pół. Każdą część z osobna rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 6- 7 mm. (Rozwałkowane ciasto jest dość grube. Ciasto jest klejące i należy rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, żeby uniknąć podsypywania mąką). Rozwałkowane ciasta ułożyć razem z papierami na desce i wstawić do zamrażalnika na ok. 15- 20 minut lub do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175- 180°C.
  4. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika i ściągnąć górny papier do pieczenia. Z ciasta wykrawać foremką ludziki (można również inne kształty) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować pomiędzy papierami i wykrawać kolejne ludziki. (Tak, że nic się nie zmarnuje. Wychodzi ok. 2,5 blachy pierników).

02

  1. Piec jedną blachę po drugiem ok. 8- 11 minut. Bardzo ważne, aby nie piec za długo. Pierniki mają być blade. Muszą pozostać jasne, bo jeśli się zarumienią, będą chrupiące, a nie miękkie w środku. Ciastka pozostawić ok. 2 minut na blasze, kolejno wyłożyć je na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Wychodzi najczęściej ponad szklanka do 1,5). Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i udekorować pierniki. Pozostawić, aż lukier wyschnie.
  3. Pierniczki przechowywać z zamkniętej puszcze, w temperaturze pokojowej do ok. 1 tygodnia.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

15-20min. lub 2- 12godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 8- 11 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

piernikowe ludziki

piernikowe ludziki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 7 lat temu
    Witam ,
    mam pytanko czy pierniczki wyjdą bez miodu i melasy jak ominę tą pozycję w składnikach a dodam więcej mleka i cukru ??
    Piekłam te pierniczki motylki poszły w 1,5 dnia rewelacja. Pierwszy raz widziałam żeby moje 1,5 roczne bliźniaki tak szybko coś pochłaniały
    Miód ze znanej pasieki będę miała po weekendzie,sklepowego natomiast nie uważam za dobry miód i nigdy nie używam stąd moje pytanie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Karolino[/b] to się cieszę :-) Myślę, że można dodać również więcej masła lub mleka, gdyby ciasto było za suche. Wtedy nie dosłodzi się dodatkowo ciasta ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 7 lat temu
    Pierniczki "u mnie motylki :-) " wyszły , co prawda wyszły dość słodkie chyba z tytułu tej większej ilości miodu..., dlatego też zastanawiam się nad lukrem .. no ale czymś ozdobić by wypadało...

    Ogólnie przepis Rewelacyjny smak przepyszny .. 100% będą robione przed Świętami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Karolino[/b] ciasto powinno wyjść klejące i nie za suche. Uważam, że dobrze zrobiłaś dodając jeszcze miodu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 7 lat temu
    Przepis robiłam na bazie miodu więc dodałam go do ciasta jeszcze troszkę aż uzyskałam konsystencję klejącego ciasta...
    Teraz ciasto się chłodzi ale czy wyjdą pierniczki to nie wiem ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 7 lat temu
    Witam,zachciało mi się takich pierniczków....
    właśnie wyrobiłam ciasto przed chwilą i czy po zmieszaniu składników to ciasto ma wyjść konsystencji kruchego ciasta bo mi takowe wyszło , ale jak w takim razie takie rozwałkować ....
    pomocy ciasto w misce stoi .... i co dalej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Administrator · 8 lat temu
    Piekłam na maśle, ale myślę, że można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 8 lat temu
    Można masło zastąpić margaryną, tak jak w innym przepisie na pierniczki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mniamusne.blox.pl · 8 lat temu
    Przepiękne są!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 8 lat temu
    Piękniaste!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kachna · 8 lat temu
    przesłodkie są te ludziki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrzcja · 8 lat temu
    Bardzo ładne, równiutkie..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Aniu[/b] o ile nie powinno być problemów przy pieczeniu i wycinaniu ciasta (ale tylko jak wystygnie) to przy sklejaniu ściany mogą się załamywać. Jednak lepszy będzie przepis zeszłoroczny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 8 lat temu
    Czy z tego ciasta można skleić piernikowy domek jak w przepisie z zeszłego roku?

Polub nas na ...

Początek strony