Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Piernikowe choinki

Pierniczki w kształcie gwiazdek różnych wielkości posklejane lukrem od największych do najmniejszych i udekorowane posypką cukrową przypominają choinki. Pozwólcie dzieciom je udekorować. Będą miały niezłą zabawę. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Choinki z pierników ozdobią świąteczny stół. Nadają się również na prezent.

Pod wersją klasyczną na mące pszennej znajdziecie wersję bezglutenową.

Składniki na ok. 17 sztuk:

Ciasto piernikowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 125g cukru
  • 125g płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (domowej lub kupnej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • ok. 2 łyżek płynnej śmietany 30- 36%

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 1- 1 ½ szklanki cukru pudru
  • zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Dekoracja:

  • posypki cukrowe
  • gwiazdki z opłatka lub czekoladowe (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać ok. 1- 2 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7mm.
  5. Wykrawać foremkami gwiazdki różnej wielkości, wykrawając po dwie sztuki z każdej. (Użyłam 3 foremek i na jedną choinkę wykrawałam po dwie duże gwiazdki, dwie średnie i dwie małe). Ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wychodzą 4 blachy ciastek).
  7. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Następnie miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka). Na końcu można wmieszać trochę barwnika spożywczego.
  8. Udekorować choinki. Brzegi pierniczków posmarować lukrem. (Lukier można wyciskać z woreczka do mrożenia, odcinając jeden koniec tak, aby powstała mała dziurka lub malować pędzelkiem). Lukier dekorować posypkami cukrowymi. (Zamiast posypywać lukier z góry posypką łatwiej jest nasypać posypkę do miseczki i włożyć do niej pierniczka, odwracając go do góry dnem tak, aby posypka przykleiła się do lukru).
  9. Najmniejsze pierniczki, które będą na szczycie posmarować całe lukrem i udekorować posypką. Na środek można włożyć gwiazdkę z opłatka lub czekoladową.
  10. Skleić choinki. Na środku największej, piernikowej gwiazdki zrobić kleksa z lukru, położyć drugą, dużą gwiazdkę. Tak sklejać dalej, aż do najmniejszej gwiazdki. Choinki odstawić, aby lukier zastygł.
  11. Przechowywać w puszkach lub zapakować na prezent w folię i ozdobić wstążeczką.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Wersja bezglutenowa:

Składniki na ok. 17 sztuk:

Ciasto piernikowe:

  • 500g mąki gryczanej
  • 150g masła
  • 125g cukru
  • 125g płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (domowej lub kupnej bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 1- 2 łyżki płynnej śmietany 30- 36%

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 1- 1 ½ szklanki cukru pudru
  • zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Dekoracja:

  • posypki cukrowe
  • gwiazdki z opłatka lub czekoladowe (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 1- 2 łyżki śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Nabierać po trochu ciasta i wałkować je najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, nie za cienko, na ok. 5- 7 mm. (Ciasto jak chwilę postoi to zrobi się bardziej plastyczne i można wałkować bez górnego papieru).
  5. Z ciasta wykrawać foremkami gwiazdki różnej wielkości, wykrawając po dwie sztuki z każdej. (Użyłam 3 foremek i na jedną choinkę wykrawałam po dwie duże gwiazdki, dwie średnie i dwie małe. Gdyby ciasto przyklejało się do foremki, włożyć foremkę do mąki gryczanej). Ciasteczka przekładać, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wychodzą 4 blachy ciastek). Pozostawić na chwilę na blasze, aby lekko przestygły (zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie), a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Następnie miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka). Na końcu można wmieszać trochę barwnika spożywczego.
  8. Udekorować choinki. Brzegi pierniczków posmarować lukrem. (Lukier można wyciskać z woreczka do mrożenia, odcinając jeden koniec tak, aby powstała mała dziurka lub malować pędzelkiem). Lukier dekorować posypkami cukrowymi. (Zamiast posypywać lukier z góry posypką łatwiej jest nasypać posypkę do miseczki i włożyć do niej pierniczka, odwracając go do góry dnem tak, aby posypka przykleiła się do lukru).
  9. Najmniejsze pierniczki, które będą na szczycie posmarować całe lukrem i udekorować posypką. Na środek można włożyć gwiazdkę z opłatka lub czekoladową.
  10. Skleić choinki. Na środku największej, piernikowej gwiazdki zrobić kleksa z lukru, położyć drugą, dużą gwiazdkę. Tak sklejać dalej, aż do najmniejszej gwiazdki. Choinki odstawić, aby lukier zastygł.
  11. Przechowywać w puszkach lub zapakować na prezent w folię i ozdobić wstążeczką.

Czas:

Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 17

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Piernikowe choinki Piernikowe choinki Piernikowe choinki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony