Piernikowe choinki

Pierniczki w kształcie gwiazdek różnych wielkości posklejane lukrem od największych do najmniejszych i udekorowane posypką cukrową przypominają choinki. Pozwólcie dzieciom je udekorować. Będą miały niezłą zabawę. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Choinki z pierników ozdobią świąteczny stół. Nadają się również na prezent.

Pod wersją klasyczną na mące pszennej znajdziecie wersję bezglutenową.

Składniki na ok. 17 sztuk:

Ciasto piernikowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 125g cukru
  • 125g płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (domowej lub kupnej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • ok. 2 łyżek płynnej śmietany 30- 36%

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 1- 1 ½ szklanki cukru pudru
  • zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Dekoracja:

  • posypki cukrowe
  • gwiazdki z opłatka lub czekoladowe (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać ok. 1- 2 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7mm.
  5. Wykrawać foremkami gwiazdki różnej wielkości, wykrawając po dwie sztuki z każdej. (Użyłam 3 foremek i na jedną choinkę wykrawałam po dwie duże gwiazdki, dwie średnie i dwie małe). Ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wychodzą 4 blachy ciastek).
  7. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Następnie miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka). Na końcu można wmieszać trochę barwnika spożywczego.
  8. Udekorować choinki. Brzegi pierniczków posmarować lukrem. (Lukier można wyciskać z woreczka do mrożenia, odcinając jeden koniec tak, aby powstała mała dziurka lub malować pędzelkiem). Lukier dekorować posypkami cukrowymi. (Zamiast posypywać lukier z góry posypką łatwiej jest nasypać posypkę do miseczki i włożyć do niej pierniczka, odwracając go do góry dnem tak, aby posypka przykleiła się do lukru).
  9. Najmniejsze pierniczki, które będą na szczycie posmarować całe lukrem i udekorować posypką. Na środek można włożyć gwiazdkę z opłatka lub czekoladową.
  10. Skleić choinki. Na środku największej, piernikowej gwiazdki zrobić kleksa z lukru, położyć drugą, dużą gwiazdkę. Tak sklejać dalej, aż do najmniejszej gwiazdki. Choinki odstawić, aby lukier zastygł.
  11. Przechowywać w puszkach lub zapakować na prezent w folię i ozdobić wstążeczką.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Wersja bezglutenowa:

Składniki na ok. 17 sztuk:

Ciasto piernikowe:

  • 500g mąki gryczanej
  • 150g masła
  • 125g cukru
  • 125g płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (domowej lub kupnej bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 1- 2 łyżki płynnej śmietany 30- 36%

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 1- 1 ½ szklanki cukru pudru
  • zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Dekoracja:

  • posypki cukrowe
  • gwiazdki z opłatka lub czekoladowe (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 1- 2 łyżki śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Nabierać po trochu ciasta i wałkować je najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, nie za cienko, na ok. 5- 7 mm. (Ciasto jak chwilę postoi to zrobi się bardziej plastyczne i można wałkować bez górnego papieru).
  5. Z ciasta wykrawać foremkami gwiazdki różnej wielkości, wykrawając po dwie sztuki z każdej. (Użyłam 3 foremek i na jedną choinkę wykrawałam po dwie duże gwiazdki, dwie średnie i dwie małe. Gdyby ciasto przyklejało się do foremki, włożyć foremkę do mąki gryczanej). Ciasteczka przekładać, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wychodzą 4 blachy ciastek). Pozostawić na chwilę na blasze, aby lekko przestygły (zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie), a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Następnie miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka). Na końcu można wmieszać trochę barwnika spożywczego.
  8. Udekorować choinki. Brzegi pierniczków posmarować lukrem. (Lukier można wyciskać z woreczka do mrożenia, odcinając jeden koniec tak, aby powstała mała dziurka lub malować pędzelkiem). Lukier dekorować posypkami cukrowymi. (Zamiast posypywać lukier z góry posypką łatwiej jest nasypać posypkę do miseczki i włożyć do niej pierniczka, odwracając go do góry dnem tak, aby posypka przykleiła się do lukru).
  9. Najmniejsze pierniczki, które będą na szczycie posmarować całe lukrem i udekorować posypką. Na środek można włożyć gwiazdkę z opłatka lub czekoladową.
  10. Skleić choinki. Na środku największej, piernikowej gwiazdki zrobić kleksa z lukru, położyć drugą, dużą gwiazdkę. Tak sklejać dalej, aż do najmniejszej gwiazdki. Choinki odstawić, aby lukier zastygł.
  11. Przechowywać w puszkach lub zapakować na prezent w folię i ozdobić wstążeczką.

Czas:

Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 17

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Piernikowe choinki Piernikowe choinki Piernikowe choinki