Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

Makaroniki z białą czekoladą na bezie francuskiej

Lekkie, migdałowe ciasteczka z białek przełożone ganache z białej czekolady. Makaroniki wykonane są na bezie francuskiej. Ciasteczka są delikatne i mocno słodkie.

Jeśli pieczesz makaroniki po raz pierwszy to przeczytaj najpierw artykuł: "Jak upiec makaroniki".

Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:

  • 70g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100g cukru pudru
  • 50g białka
  • szczypta soli

Ganache z białej czekolady:

  • 100g białej czekolady
  • 40g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Makaroniki przygotować według przepisu: „Makaroniki na bezie francuskiej”.
  2. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki, aż masa lekko zgęstnieje.
  3. Połowę makaroników odwrócić płaską stroną do góry. Następnie wyłożyć ganache łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką i przykryć pozostałymi makaronikami. Lekko docisnąć, aby masa zrównała się z brzegiem makaroników.

Smacznego.

Makaroniki z białą czekoladą na bezie francuskiej

Makaroniki z białą czekoladą na bezie francuskiej

Makaroniki z białą czekoladą na bezie francuskiej

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 9 miesięcy temu
    Czy można zmniejszyć ilość cukru ? Czy może jeśli tak zrobię, to nie powstanie skorupka ? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Nie eksperymentowałabym tutaj. Makaroniki są kapryśne. To jest jednak beza, a beza potrzebuje cukru, aby mieć odpowiednią konsystencję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gin · 4 lat temu
    Cudownie słodziutkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milu · 4 lat temu
    Jakie ładne Ci wyszły te makaroniki.
    Z chęcią wypróbuję przepis.

Polub nas na ...

Początek strony