Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz

Bezowe jajka

Bezy w kształcie jajek, wypełnione kremem cytrynowym. Beza jest krucha z wierzchu, a w środku klejąco- piankowa. Żółtko to krem cytrynowy lemon curd. Jajka bezowe utrzymują się przez parę dni w lodówce.

Składniki na ok. 11 sztuk:

  • 3 białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. (Piekłam z termoobiegiem).
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubijać jeszcze przez chwilę. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  3. Masę bezową wykładać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką, tworząc kształt dużych jajek. W środku zrobić małe wgłębienie na żółtko łyżeczką, które później zostanie wypełnione kremem cytrynowym. (Łyżeczkę można od czasu do czasu zamoczyć w wodzie, co ułatwi formowanie dołka).

2

  1. Bezy wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec ok. 50 minut. Po tym czasie otworzyć lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza była chrupiąca i jasna z zewnątrz. (Niektóre bezy mogą popękać, najczęściej podczas stygnięcia).
  2. Wgłębienie wypełnić kremem cytrynowym.
  3. Bezy przechowywać w lodówce do ok. 3- 4 dni.

Smacznego.

Bezowe jajka

Bezowe jajka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony