Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy

Bezy z czekoladą

Duże, dwukolorowe bezy o nierównym kształcie. Bezy podczas suszenia rosną i większość z nich lekko pęka co nadaje im ładny, rustykalny wygląd.

Składniki:

  • 3 białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 50g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
  2. W międzyczasie połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści należy wyłączyć mikser, polać białka chłodną, ale jeszcze płynną czekoladą i delikatnie szpatułką, robiąc dosłownie parę ruchów, wymieszać czekoladę z bezą, aby powstał marmurkowy wzór. Nie mieszać za długo. (Najlepiej zrobić ze 3- 4 ruchy szpatułką. Czekolada będzie się jeszcze mieszać, gdy będziemy wykładać łyżką pianę na blachę).
  4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę nabierać łyżką i nakładać na blachę, zachowując odstęp między bezami.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C (najlepiej termoobieg) przez około 2- 2,5 godz., aż bezy będą dobrze wysuszone.
  2. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).

Smacznego.

Bezy z czekoladą

Bezy z czekoladą

Bezy z czekoladą

Bezy z czekoladą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 3 lat temu
    Mnie wyszły bardzo kruche i słodkie, ładnie się wysuszyły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 4 lat temu
    Zrobiłam wyszło mi 11 super bardzo smaczne ale strasznie kruche
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    zrobiłam wg przepisu.wyszły placki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Ile mniej więcej bez wychodzi z tego przepisu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej blasze (popatrz na zdjęcie etapowe).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 5 lat temu
    Pyszne , ale czy nie za słodkie ?
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Angelina · 2 miesięcy temu
      Jak dla mnie wyszły za suche, takie suchary a piekłam troche ponad godzinę cukier nie chciał się rozpuścić przy ubijaniu. Nast. razem spróbuje dać standardową ilość cukru, czyli 50g na jajko i zobaczyć co wyjdzie. Pomysł ogółem świetny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 5 lat temu
    Zrobiłem wczoraj. Super fajne. Bardzo słodka, bardzo duża przyjemność:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 5 lat temu
    Pychota sama robiłam w Niedzielę według tego przepisu :-) Polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gin · 5 lat temu
    Z czekoladą mówisz...? To dopiero musi być rozpusta...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 5 lat temu
    mniam, w sobotę piekę ;-)

Polub nas na ...

Początek strony