Przepisy podstawowe

  • Jak zrobić bezy?
    Jak zrobić bezy?
  • Bezy (przepis podstawowy)
    Bezy (przepis podstawowy)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bezy z czekoladą

Duże, dwukolorowe bezy o nierównym kształcie. Bezy podczas suszenia rosną i większość z nich lekko pęka co nadaje im ładny, rustykalny wygląd.

Składniki:

  • 3 białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 50g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
  2. W międzyczasie połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści należy wyłączyć mikser, polać białka chłodną, ale jeszcze płynną czekoladą i delikatnie szpatułką, robiąc dosłownie parę ruchów, wymieszać czekoladę z bezą, aby powstał marmurkowy wzór. Nie mieszać za długo. (Najlepiej zrobić ze 3- 4 ruchy szpatułką. Czekolada będzie się jeszcze mieszać, gdy będziemy wykładać łyżką pianę na blachę).
  4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę nabierać łyżką i nakładać na blachę, zachowując odstęp między bezami.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C (najlepiej termoobieg) przez około 2- 2,5 godz., aż bezy będą dobrze wysuszone.
  2. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).

Smacznego.

Bezy z czekoladą

Bezy z czekoladą

Bezy z czekoladą

Bezy z czekoladą

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. Sylwia

Mnie wyszły bardzo kruche i słodkie, ładnie się wysuszyły.

  Załączniki
 
  1. ewelina

Zrobiłam wyszło mi 11 super bardzo smaczne ale strasznie kruche

  Załączniki
 
  1. Ola

zrobiłam wg przepisu.wyszły placki

  Załączniki
 
  1. Ania

Ile mniej więcej bez wychodzi z tego przepisu?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ania

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej blasze (popatrz na zdjęcie etapowe).

  Załączniki
 
  1. Madzia

Pyszne , ale czy nie za słodkie ?
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Michał

Zrobiłem wczoraj. Super fajne. Bardzo słodka, bardzo duża przyjemność

  Załączniki
 
  1. Asia

Pychota sama robiłam w Niedzielę według tego przepisu :-) Polecam :-)

  Załączniki
 
  1. Gin

Z czekoladą mówisz...? To dopiero musi być rozpusta...

  Załączniki
 
  1. Emilia

mniam, w sobotę piekę ;-)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony