Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy

Mini Pavlova

Pavlova w wersji mini. Pyszna, chrupiąca beza z z zewnątrz, a w środku miękka bezowa pianka. Beza pokryta jest bitą śmietaną, owocami i sosem owocowym. Pyszny, lekki, słodki i rozpływający się w ustach deser. Najsmaczniejszy i najładniej prezentujący się ze świeżymi owocami.

Składniki:

  • 4 białka
  • 280g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ok. 300- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • owoce (np. truskawki, jagody, borówka amerykańska, jeżyny, maliny, brzoskwinie. Użyłam ok. 400g świeżych truskawek)
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  3. Masę bezową wykładać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką tworząc 6 okręgów. W środku można zrobić małe wgłębienie, które później zostanie wypełnione bitą śmietaną. (Okręgi powinny być dość grube i mieć ok. 10cm średnicy).
  4. Bezy wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec 1 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku.

2

  1. Truskawki umyć i odszypułkować. Ok. 150g zmiksować z cukrem pudrem. Odstawić na bok.
  2. Resztę truskawek pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na bezy. Udekorować owocami i polać sosem truskawkowym.
  4. Podawać od razu.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

kilka godzin
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Mini Pavlova

Mini Pavlova

Mini Pavlova

Mini Pavlova

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony