Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
46 Komentarzy
Jak zrobić bezy

Jak zrobić bezy ?

Beza to bardzo słodki wypiek, którego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Bezy serwowane są w różnych postaciach: same jako ciasteczka lub sklejone po dwie, na przykład kremem, jako blaty do tortów bezowych, jako dodatek do deserów i lodów. Bezy są raczej suszone w niewysokiej temperaturze niż pieczone. Gotowe bezy powinny mieć białą lub bladożółtą/beżową barwę. Wydają się nietrudne do przygotowania, w praktyce jednak nie zawsze jest to takie proste. Poniżej przedstawiam parę pomocnych wskazówek.

Przygotowując bezy, należy zawsze przestrzegać poniższych reguł:

  • Należy wybrać jajka raczej starsze niż świeże (czyli nie bezpośrednio od kury).
  • Białka trzeba dokładnie oddzielić od żółtek. (Jeśli choćby odrobina żółtka dostanie się do białek, piana dobrze się nie ubije). Najlepiej jest oddzielić białko od żółtka najpierw na boku, na przykład do dwóch szklanek, a następnie czyste białko przelać do miski do ubijania.
  • Miska, w której ubijane są białka, jak również ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i suche. (Nawet najmniejsza ilość tłuszczu na misce lub ubijakach spowoduje, że piana się nie ubije).
  • Do białek można dodać szczyptę soli. Nie będzie ona wyczuwalna, a białka szybciej się ubiją.
  • Białka należy ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, należy wsypywać stopniowo cukier (lub dodawać po jednej łyżce).

Ubita piana jest gotowa, gdy jest sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuścił. Po odwróceniu miski piana powinna się w niej utrzymać.

2

3

Pianę należy przełożyć do szprycy z dość dużą końcówką lub woreczka do mrożenia z odciętym jednym końcem i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, dowolne kształty. Można również zrobić kleksy łyżką.

Na koniec według mnie najtrudniejszy etap, czyli czas i temperatura pieczenia. Bezy powinny być suszone w temperaturze 80 – 140°C przez ok. 1 – 2 godzin (a nawet do 4 godzin). Jedni suszą bezy w piekarniku zamkniętym, inni w uchylonym (należy wówczas włożyć trzonek drewnianej łyżki między drzwiczki a piekarnik). Niestety wysokość temperatury należy wyczuć samemu. Dużo zależy od piekarnika i wielkości bez. Na pewno nie zalecana jest temperatura wyższa niż 140°C. Osobiście piekę bezy (o kształtach niedużych kleksów) ok. 60 – 90 minut w temperaturze 110°C. Zawsze obserwuję bezy. Staram się, aby pozostały białe. Jeśli zaczną się delikatnie rumienić, uchylam lekko drzwiczki i suszę dłużej. Ewentualnie zmniejszam dodatkowo temperaturę do 90 – 100°C. Po upieczeniu radzę pozostawić bezy w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, aż wystygną.

Bezy należy przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub puszce. Można je również mrozić.

Podstawowy przepis na bezy znajdziecie tutaj: "Bezy (Przepis podstawowy)".

Jak zrobić bezy Jak zrobić bezy Jak zrobić bezy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiktoria · 6 lat temu
    ;-) pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    eryk · 6 lat temu
    B.dziękuje za przepis bardo przydał mi się :lol: :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patryk17 · 7 lat temu
    Ile trzeba dać białek i cukru, żeby wyszło tak 30 bez ??
    Proszę o szybką odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Messi · 7 lat temu
    Super przepis pozdrawiam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 7 lat temu
    Witam, wypróbowałam już wszystkie przepisy na bezy od Pani i wyszły super dzięki zawartym tu wskazówkom za co serdecznie Pani dziękuje. Chciałam zapytać czym można by było przełożyć te małe bezy? moja Mama ciągle opowiada o bezach które jadła w kawiarni za czasów swojej młodości, małe beziki przekładane jakąś masą. Chciała bym zrobić jej niespodziankę a zupełnie nie wiem czym dobrze było by je przełożyć.Będę wdzięczna za poradę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Cieszę się, że porady okazały się pomocne Bezy możesz przełożyć dowolnym kremem, masą, ganache, czy bitą śmietaną. Może to być masa maślana, masa budyniowa, krem z serka mascarpone, krem orzechowo- czekoladowy. Z dzieciństwa pamiętam bezy z cukiernii przełożone masą maślaną z drobno zmieloną kawą. Tylko te bezy były dość spore. Przepis na nie znajdziesz tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/620-bezy-z-masa-kawowa"]"Bezy z masą kawową"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    judik1119 · 8 lat temu
    Rany jakie piękności!!:)

Polub nas na ...

Początek strony