Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
47 Komentarzy
Jak zrobić bezy

Jak zrobić bezy ?

Beza to bardzo słodki wypiek, którego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Bezy serwowane są w różnych postaciach: same jako ciasteczka lub sklejone po dwie, na przykład kremem, jako blaty do tortów bezowych, jako dodatek do deserów i lodów. Bezy są raczej suszone w niewysokiej temperaturze niż pieczone. Gotowe bezy powinny mieć białą lub bladożółtą/beżową barwę. Wydają się nietrudne do przygotowania, w praktyce jednak nie zawsze jest to takie proste. Poniżej przedstawiam parę pomocnych wskazówek.

Przygotowując bezy, należy zawsze przestrzegać poniższych reguł:

  • Należy wybrać jajka raczej starsze niż świeże (czyli nie bezpośrednio od kury).
  • Białka trzeba dokładnie oddzielić od żółtek. (Jeśli choćby odrobina żółtka dostanie się do białek, piana dobrze się nie ubije). Najlepiej jest oddzielić białko od żółtka najpierw na boku, na przykład do dwóch szklanek, a następnie czyste białko przelać do miski do ubijania.
  • Miska, w której ubijane są białka, jak również ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i suche. (Nawet najmniejsza ilość tłuszczu na misce lub ubijakach spowoduje, że piana się nie ubije).
  • Do białek można dodać szczyptę soli. Nie będzie ona wyczuwalna, a białka szybciej się ubiją.
  • Białka należy ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, należy wsypywać stopniowo cukier (lub dodawać po jednej łyżce).

Ubita piana jest gotowa, gdy jest sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuścił. Po odwróceniu miski piana powinna się w niej utrzymać.

2

3

Pianę należy przełożyć do szprycy z dość dużą końcówką lub woreczka do mrożenia z odciętym jednym końcem i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, dowolne kształty. Można również zrobić kleksy łyżką.

Na koniec według mnie najtrudniejszy etap, czyli czas i temperatura pieczenia. Bezy powinny być suszone w temperaturze 80 – 140°C przez ok. 1 – 2 godzin (a nawet do 4 godzin). Jedni suszą bezy w piekarniku zamkniętym, inni w uchylonym (należy wówczas włożyć trzonek drewnianej łyżki między drzwiczki a piekarnik). Niestety wysokość temperatury należy wyczuć samemu. Dużo zależy od piekarnika i wielkości bez. Na pewno nie zalecana jest temperatura wyższa niż 140°C. Osobiście piekę bezy (o kształtach niedużych kleksów) ok. 60 – 90 minut w temperaturze 110°C. Zawsze obserwuję bezy. Staram się, aby pozostały białe. Jeśli zaczną się delikatnie rumienić, uchylam lekko drzwiczki i suszę dłużej. Ewentualnie zmniejszam dodatkowo temperaturę do 90 – 100°C. Po upieczeniu radzę pozostawić bezy w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, aż wystygną.

Bezy należy przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub puszce. Można je również mrozić.

Podstawowy przepis na bezy znajdziecie tutaj: "Bezy (Przepis podstawowy)".

Jak zrobić bezy Jak zrobić bezy Jak zrobić bezy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dagmara · 6 lat temu
    Genialne ! Wspaniały przepis. Mam nadzieje że mamie będą smakować. Serdecznie pozdrawiam i gorąco polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mateeusz · 6 lat temu
    bardzo dobre sam robiłem a mam 11 lat polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mateeusz · 6 lat temu
    [quote]Ja kocham bezy a te sa jeszcze lepsze !!! Polecam!!!!![/quote]
    :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karo · 6 lat temu
    Ja kocham bezy a te sa jeszcze lepsze !!! Polecam!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciej · 6 lat temu
    Dlaczego jak robię bezy i wsadzę do pierkarnika to po jakiejś chwili na blaszy robi się "zupa" wszystkie bezy, które były ładnie oddzielone zlewaja się w jeden placek...nie wiem czy ja coś robię nie tak? Za dużo bez na blaszy czy może nedobrze ubite. Itp? Bo jak nakładam masa jest dość gęsta i dopiero w piekarniku się rozpuszcza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zosia · 6 lat temu
    Bardzo łatwy przepis , dokładnie mam 10 lat ,i świetnie mi wyszły
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    patrycja · 6 lat temu
    bezy wyszły pyszne aż szkoda je jesć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karina · 6 lat temu
    Te bezy są wspaniałe! Właśnie upiekłam całą blaszkę, niestety z połowy przepisu - teraz żałuję, bo znikają z nadzwyczajną prędkością
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MaRtYnA · 6 lat temu
    Mam 11 lat i zrobiłam beze jak w przepisie . Wyszły przepyszne! Delikatne i kruche . Zrobię je jeszcze raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adam · 6 lat temu
    Witam. Zrobilem bezy jak w przepisie ale jest jeden problem, przykleily mi sie lekko do blachy. Z czego to moze wynikac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katerina · 6 lat temu
    po raz pierwszy zrobiłam bezy, zawsze uważałam to za najtrudniejsze. dzięki za przepis, bo wcale nie było to trudne bo dobrze wyjaśniłaś co i jak. udały się idealnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna. · 6 lat temu
    Błagam o pomoc. :C chcę upiec Pavlovę, ale jak białka ubijam to wychodzą bardzo sztywne. Ale wystarczy, ze dodam cukier i jest płynna. Nie wiem, co robię źle. Dodaję cukier wolno, łyżka po łyżce.. na blaszkę obręcz od tortownicy położyć i tam wlać tę masę? Czy ma być tak sztywna, że nie będzie wylewała się na boki na narysowanym okręgu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Masa ma być gęsta i nie powinna wylewać się na boki. Po dodaniu cukru masa nie może zrobić się płynna. Piana po dodaniu cukru zmienia trochę konsystencję. Robi się gęsta, klejąca i lśniąca. Dodawanie po łyżce jest odpowiednie, ale jeśli tak się nie udało to dodawaj stopniowo po łyżeczce. Musi się udać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krystyna · 6 lat temu
    bardzo dobre zostaly mi bialka z ciasta kruchego i zrobilam pycha fakt bomba kalcna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 6 lat temu
    Bezy obecnie w piekarniku, dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 6 lat temu
    droga Gabrielo wbrew przesądom 100g bezów(373kalorii) ma mniej kalorii niż 100g czekolady(560 kalorii)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gabriela · 7 lat temu
    [b]a wiecie ile one mają KALORII
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 7 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis, bezy obecnie przebywają w piekarniku ^^
    Po godzinie dam znać, jeszcze raz dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    CR7 · 7 lat temu
    wszystko się udało, dzięki za super przepis :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 7 lat temu
    Bardzo dziękuję za radę i w ogóle za przepisy bezowe tutaj. Tak jak poradziłaś, ustawiłam niższą temperaturę - 100 stopni. 70 minut pieczenia. Podczas pieczenia zostawiłam piekarnik lekko uchylony (włożyłam drewnianą łopatkę). Poziom pieczenia drugi od dołu (mam 5). Masę zrobiłam tylko z białek i cukru kryształu, nie dodając jak poprzednio mąki ziemniaczanej ani soku z cytryny. Ponieważ masy wyszło więcej niż się spodziewałam i nie zmieściła się jako pojedyncze beziki, połączyłam je w placek bezowy. Wyszedł leciutko żółty, chrupiący na zewnątrz, lekko kleisty w środku. Cudowny po prostu! Idealny do położenia bitej śmietany i owoców. Jeszcze raz dziękuję, bo dopiero na tej stronie znalazłam porady, dzięki którym wreszcie beza się udała Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 7 lat temu
    Zaczynam moją przygodę z bezami i, jak to bywa na początku, pojawiły się problemy. Otóż wstawiłam bezy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni (drugi poziom od dołu, grzanie z góry i z dołu) i już po kilku minutach zaczęły się rumienić, a po kilkunastu były całkiem brązowe, nie było więc mowy o pieczeniu przez godzinę czy dwie. Po otwarciu piekarnika momentalnie oklapły i zmieniły w klejące gniotki. Tak się zastanawiam, może ja źle zrozumiałam uwagi dotyczące pieczenia, dlatego proszę o rozwianie wątpliwości - nagrzewam piekarnik, wstawiam bezy i dalej zostawiam włączony piekarnik (tak zrobiłam) czy może po włożeniu bez, wyłączam piekarnik i nie piekę ich, a jedynie zostawiam bezy do całkowitego wystygnięcia i wyschnięcia?

Polub nas na ...

Początek strony