Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
12 Komentarzy
Bezy z bitą śmietaną i owocami

Chrupiące bezy z bitą śmietaną w środku i dowolnymi owocami. Do bitej śmietany dodałam trochę kakao dla koloru, a czereśnie zanurzyłam do połowy w białej czekoladzie.

Składniki na ok. 10 sztuk:

Beza:

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli

Bita śmietana:

  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • dowolne owoce sezonowe (u mnie czereśnie)
  • ok. 50g czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem. (Użyłam rękawa z dużą, okrągłą tylką).
  3. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z piany okrągłe placki o średnicy ok. 8 cm, pozostawiając odstępy między nimi, ponieważ bezy urosną. (Dla ułatwienia, najlepiej jest najpierw narysować na papierze okręgi, następnie papier odwrócić. Okręgi będą przez papier przebijać). Następnie zrobić ozdobny brzeg.

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 2 godzin, aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami). Gotowe bezy pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, aż wystygną.
  2. Czereśnie umyć i osuszyć. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Czereśnie, jedną po drugiej, zanurzać do połowy w czekoladzie i układać np. na papierze do pieczenia. Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu dodać kakao.
  4. Bitą śmietanę rozłożyć na bezach i ułożyć owoce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 10

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Bezy z bitą śmietaną i owocami Bezy z bitą śmietaną i owocami Bezy z bitą śmietaną i owocami Bezy z bitą śmietaną i owocami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudu$ia · 6 lat temu
    A czy można je piec w piekarniku szczecińskim...???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    Witam Joanno, chciałam zrobić te właśnie beziki na Dzień Mamy dziecku do przedszkola,tylko zastanawiam się czy przetrwają one dzień w lodówce zanim zaniosę je do przedszkola, czy np. się nie rozpadną i jak najlepiej je przechowywać? z góry dziękuję za odpowiedź. Stała czytelniczka i wielka fanka Twoich zdolności:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moniko gotowe bezy najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Nie robiłabym ich dzień wcześniej. Najlepiej będzie jak upieczesz bezy dzień wcześniej. Owoce też przygotuj wcześniej. Bitą śmietanę zrób najpóźniej jak się da, przed wyjściem. Z bitą śmietaną nie ma dużo pracy, więc można zrobić ją w ostatniej chwili. Powodzenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joone · 7 lat temu
    Wspaniały deser. Nigdy takiego nie jadłam, ale pewnie wypróbuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 7 lat temu
    I jak tu się odchudzać, kiedy serwujesz takie pyszności?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bayaderka pl · 7 lat temu
    Z podziwem patrzę na precyzyjnie wykonane meringues. Wspaniale, Joanno!
    pozdrowienia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 lat temu
    kocham po prostu tak podane czereśnie i wiśnie! a cały deser wygląda bajecznie apetycznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuchennefascynacje · 7 lat temu
    Brak mi słów, one wyglądają cudownie.Nie mogę się napatrzeć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    slodkiefantazje · 7 lat temu
    Wyglądają przepięknie, aż chce się schrupać... koniecznie muszę wypróbować. Ps. jestem tu pierwszy raz, a już jestem zachwycona blogiem i zdjęciami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olciaky · 7 lat temu
    Ulala!
    prawdziwe bezowe szaleństwo :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zauberi@gazeta.pl · 7 lat temu
    śliczne, delikatne beziki pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dagmara_65 · 7 lat temu
    Przeeeeuuuuurooooczeeee!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    danusia · 7 lat temu
    tak, to cudny deser na lato (:

Polub nas na ...

Początek strony