Bezy (przepis podstawowy)
Ocena użytkowników: 5 / 5
Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak, jak podaję w poniższym przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.
Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"
Składniki na ok. 70 sztuk:
- 4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
- 200 g drobnego cukru do wypieku
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
- Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
- Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
- Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
- Z podanego przepisu wychodzi ok. 200 g bez.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 50- 70 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam beziki i wyszły idealne. Prosty przepis, polecam.
- {"set":null,"list":{"4":0,"2":4,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam zamrożone białka,ale nie pamiętam ile sztuk. Proszę o odpowiedź ile waży jedno białko? Pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.1 białko z jajka rozmiaru M waży ok. 32 gramy. Właśnie zważyłam przy robieniu ciasteczek 😂 Też mi się tak zdarzało i już podpisuję 😉
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam pierwszy raz w życiu, wyszły super, smaczne i nie takie słodkie jak sklepowe. 😊
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszły pyszne za pierwszym razem 😻
- {"set":null,"list":{"2":4,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Druga godzina w piekarniku robią się brązowe i są mokre w środku. Jednym słowem do niczego . Słabo. Kiedyś piekłam z innego przepisu ale na jednej blaszce, były idealne.
- {"set":null,"list":{"7":1,"2":2,"5":0,"6":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Potwierdzam mam to samo
- {"set":null,"list":{"7":1,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z tego co pamiętam po wyciągnięciu i wystygnięciu chyba przestają być mokre w środku? 🤔
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, powinny najpierw dobrze przestygnąć, a potem jeśli nie jeść to schować do szczelnego słoika😉( Jeśli chodzi o temperaturę w piekarniku, to albo troszkę za wysoka, albo za długo się piecze🫠)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis naprawdę dobry. Robiłam z niego pierwszy raz i wyszły pyszne.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam pierwszy raz w życiu bezy, właśnie z tego przepisu :) Wyszły idealne :) Dziękuję :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis do niczego zrobiłam dokładnie to co było napisane i wyszła mi z tego totalna woda. Nie polecam nawet próbować tego przepisu👎👎👎
- {"set":null,"list":{"7":5,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja robię za każdym razem z tego przepisu i wychodzą zawsze idealne. A Pani w czym ubijała białka bo to też robi swoją robotę ja zawsze robię w misce od miksera musi być idealnie sucha bez kropli wody
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A może poprostu nie potrafisz ;)
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi te wyszło konsystencji wody. A miska sucha, jaja w temperaturze pokojowej
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(^)Bardzo polecam przepis prosty i nieskomplikowany. Bezy wyszły pyszne, masą z czterech jajek zapełniłam trzy duże blaszki.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.U mnie upływie 100 min suszenia nadal mokre 🤔
- {"set":null,"list":{"2":1,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Hejka,dzis robilam i mi nie wyszły :/ bezy to ciężka sprawa moim zdaniem,latwa w przygotowaniu jednak trudniej o to by wyszły takie jak powinny być. Robilam według przepisu,nie wiem co poszlo nie tak. :( Białka z cukrem dobrze byly ubite,piekarnik na 100 stopni na mniej niż 2 godzinki termoobieg,później 110 stopni pol godziny jeszcze - półka gora-dol. Wydawaly się ok byly lekko klejące,ale wyłączyłam piekarnik po tym czasie myśląc,że sie wysusza mocno (lubie kruche nie ciagnace)...wyłączyłam,kilka godzinek leżały w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami,spróbowałam i sa do kitu,dwie blachy do wyrzucenia :( przyklejone bezy do papieru,jak chce zdjąć kazdą to w dłoniach juz sie kruszy tak jest delikatna, w środku sie kleją niestety mocno,a kolor nie bialy tylko kremowy,nie wiem co jest grane juz dwa razy próbowałam zrobic bezy z dwóch innych przepisów i nie wyszly...dam sobie chyba spokoj.
- {"set":null,"list":{"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie zwiększamy temperatury podczas suszenia ,a zmniejszany .Najpierw 110 stopni,a później 100stopni.Zmiana z termoobiegu na góra dół moim zdaniem błędna .
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co za świetny przepis. Robię kolejny raz i zawsze idealne bezy.
- {"set":null,"list":{"7":1,"2":2,"4":0,"5":0,"6":0,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam już kilka razy i zawsze wyszły wspaniałe 😊 białko ubijać do momentu aż będzie sztywne i nie będzie wypływać z miski.
- {"set":null,"list":{"2":5,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dzisiaj robiłam ,tylko bez soli .Suszylam 1.5 godziny w 100 stopniach ,potem pół godzinki w 110 .Po wyłączeniu piekarnika uchylilam lekko drzwiczki do wystygnięcia. Bezy wyszły superrrr
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":0,"4":1,"5":0,"6":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Białka ubijać ze szczyptą soli aż będą sztywne i ważne żeby do białek nie wpadło ani grama żółtka bo wtedy się nie ubiją😊
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam to 5 razy i ani razu mi nie wyszło…Nie jest w przepisie napisane jak długo trzeba ubijać białka:/
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na sztywną pianę. Jak bezy mogą nie wyjść? Piana ma być taka, że jak obrócisz miskę nie może z niej wylecieć.
- {"set":null,"list":{"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.ogrzej jajka przed oddzieleniem zoltek od bialek (azne by zadne drobinki zoltek nie wpadly do bialek)i ubijaniem(max obroty)+szczypta soli-jak beda sztywne partiami dodawaj cukier(najlepiej cukier puder-taki trick:) ) i troche soku z cytryny ok,łyzeczki:)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.ubijając białka w pewnym momencie będą wyglądały jak piana przy kąpieli lub piana z piwa i właśnie wtedy zaczynasz dodawać stopniowo (po 1 łyżce stołowej) cukier czekając ok. 1 minuty po każdym dodaniu, aby cukier się rozpuścił (lepiej używać cukru pudru) kiedy dodasz już cały cukier miksujesz około 3 minut (można nawet więcej, bo gdy już dodaliśmy cukier nie ma możliwości, ze przebijemy białka) i gotowe :)
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tego nikt Ci nie powie bo to na wyczucie trzeba brać
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.tak długo a powstanie taka masa kremowa
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":3,"2":2,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po wielu próbach i porażkach W końcu się udały, są suche, kruche i pyszne! 🥰 Moim wielokrotnym błędem było to że zawsze krótko miksowałam. Tym razem bardzo długo, białka były lsniace i nie rozjeżdżały się przy nakładaniu. Teraz tylko krem i owocki i można się zajadać 🥰
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jaka temperatura żeby były bardzo suche w środku
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam bezy z tego przepisu już 5 raz. Zawsze wychodzą idealne. Jednak należy je posmakować dopiero jak się wysuszą. Gdyby je posmakować przed wystygnięciem, to są klejące i niesmaczne. Te same bezy kilka chwil później są przepyszne. Późnej przechowuję je w metalowym pojemniku. Kiedyś zapomniałam, zostawilam na noc otwarte i rano były niedobre, klejące. Delikatna materia te bezy.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak się nie doda mąki ziemniaczanej to nie ma szans żeby wyszły. Ten przepis mi to przypomniał ale dwie blachy miękkiego "silikonu" do wywalenia.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Za krótko były suszone. Mąka ziemniaczana stabilizuje bezę. Dobrze jest ją dodać do dużej bezy np. Pavlovej. Do małych bez nie trzeba nic poza białkiem i cukrem.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.ja nie daję mąki i zawsze wychodzi , kwestia suszenia
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nigdy nie daje mąki i wychodzą świetne.
- {"set":null,"list":{"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najgłupszy przepis jaki widzę. Białka muszą być schłodzone a nie w temperaturze pokojowej. Kretynizm
- {"set":null,"list":{"2":2,"6":0,"5":0,"7":2,"4":0,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.bezy można robić na wiele sposobów - komentarz absolutnie niepotrzebny świadczy jedynie o piszącym go
- {"set":null,"list":{"4":7,"2":14}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po co ten jad ,jak tak można. Świadczy to jedynie o twojej" inteligencji"
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tiaaa, cukier się świetnie rozpuszcza w zimnych białkach 😂😂😂
- {"set":null,"list":{"2":5,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
- ← Poprzednie
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 10
- Następne →