Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i malinami


Ciastka bezowe w kolorze różu, wypełnione bitą śmietaną i udekorowane malinami, pasującymi kolorystycznie do gniazdek. Taka różowa wersja bez sprawdzi się na szczególne okazje jak np. Dzień Matki, czy Walentynki.
Gniazdka bezowe są z zewnątrz chrupiące, a w środku ciągnące. Jeśli chcecie całą bezę chrupiącą, zrezygnowałabym z soku z cytryny i skrobi i suszyłabym gniazdka ok. 2 godzin.
Składniki na 9 sztuk:
Piana bezowa:
- 4 białka (z jajek rozmiaru M, ok. 135- 140 g), temperatura pokojowa
- szczypta soli
- 200 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego
- 1 kopiata łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- różowy barwnik spożywczy w żelu lub proszku (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- ok. 400 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 250 g świeżych malin
- listki mięty
Sposób przygotowania:
- Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować w odstępach 9 okręgów o średnicy ok. 7 cm (np. od szklanki). Papier odwrócić na drugą stronę.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (grzałka góra- dół). (Przy bezach preferuję termoobieg).
- Przygotować pianę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem. Na końcu dodać ocet i skrobię i ubijać jeszcze ok. 1 minuty. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić. (Rogi papieru do pieczenia można podkleić pianą bezową, wtedy nie będzie się przesuwał).
- W rękawie cukierniczym (najlepiej jednorazowym, żeby nie przebarwić rękawa) od wewnątrz namalować wykałaczką paski różowym barwnikiem.
- Ubitą pianę przełożyć do rękawa.
- Pianę wyciskać na narysowane okręgi, formując najpierw podstawę, kręcąc spiralę od środka okręgu na zewnątrz.
- Następnie zrobić brzeg, formując okrąg.
- Z pozostałej piany bezowej zrobić klasyczne beziki.
- Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) i piec 1 godzinę. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Jeśli bezy po ostygnięciu nie będą od razu podawane, należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, aby nie nasiąkły wilgocią i nie zrobiły się klejące na zewnątrz).
- Ubić słodką śmietanę na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Napełnić nią gniazdka i przykryć również brzeg.
- Udekorować malinami i listkami mięty. Podawać najlepiej od razu.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 9 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.