Ciasteczka szkolne

Kruche, maślane ciasteczka z przepisu na Shortbread. Zrobiłam je tym razem na samej mące pszennej i pominęłam w nich dziurki. Ciasteczka oblałam ciemną czekoladą i udekorowałam białą,  pisząc równania matematyczne.

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 200g masła
  • 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale może być również zwykły lub cukier puder)
  • 300g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 150g czekolady gorzkiej
  • parę kostek białek czekolady
  • 1,5 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i szczyptę soli wymieszać. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę. Miksować krótko, do połączenia się składników (1 minutę).
  4. Formę prostokątną o wymiarach dna ok.  27x 17cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. (Forma może być troszkę większa, najwyżej ciasteczka wyjdą cieńsze). Z ciasta uformować kulę, a następnie wyłożyć w formie.
  5. Pokroić nożem na prostokąty o wymiarach ok. 1,5x 6,5 cm.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut w temperaturze 160°C. (Ciasteczka mogą się przyrumienić).
  7. Po upieczeniu pozostawić na 5 minut, a następnie pociąć ponownie na ciasteczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Ciepłe ciasteczka są bardzo delikatne i mocno się kruszą).

2

  1. Gdy ostygną wyciągnąć je z formy, ciągnąc za papier do pieczenia.
  2. Gorzką czekoladę połamać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Posługując się najlepiej pędzelkiem silikonowym posmarować z wierzchu ciasteczka czekoladą, pozwalając jej spłynąć na boki. Pozostawić do zastygnięcia.
  3. Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Wyciskając czekoladę na ciasteczka napisać działania.
  4. Pozostawić na blacie, aby czekolada zastygła.

Smacznego.

Ciasteczka szkolne

Ciasteczka szkolne

Ciasteczka szkolne

Powiązane przepisy