Ciasteczka warszawskie

Delikatne, mocno kruche ciasteczka pokryte cieniutką warstwą bezową. Ciasteczka sklejone są po dwa masą budyniową i obtoczone w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych. Ich przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale za to są naprawdę smaczne. Ciasteczka mogą być sklejone również dżemem bez kawałków owoców. Szybciej się je wówczas przygotowuje. Moim zdaniem smaczniejsze są jednak przełożone masą.

Składniki na ok. 55 sztuk:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250g masła lub margaryny

Lukier:

  • 1 białko
  • 120g cukru pudru

Masa budyniowa:

  • 250ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 15g skrobi lub mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 15g mąki pszennej (1 łyżka)
  • 125g masła

Dodatkowo:

  • zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 4mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką. (U mnie o średnicy 3,5cm). Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Można układać je w niedużych odstępach od siebie. Wychodzą 2- 3 blachy ciasteczek).
  3. Białko zmiksować z cukrem pudrem, chwilkę tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Pędzelkiem rozsmarować niegrubą warstwę lukru na ciasteczkach.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, jedną blachę po drugiej. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą połowę wymieszać dokładnie z mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Ciasteczka przekładać masą i sklejać po dwa. Boki ciasteczek również posmarować masą i obtoczyć w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych.
  4. Ciasteczka przechowywać w lodówce do tygodnia.

Smacznego.

Ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie