Ciasteczka z maszynki
Ocena użytkowników: 5 / 5
Proste, kruche, maślane ciasteczka wyciskane przez maszynkę do ciastek. Można zrobić je w klasycznej wersji lub kakaowej, zastępując część mąki kakao. Według poniżej podanego przepisu ciasteczka kakaowe wychodzą mocno kakaowe, ale bardzo smaczne. Jeśli wolicie mniej kakaowe ciasteczka to dodajcie mniej kakao, a zwiększcie o tyle samo ilość mąki.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej (lub w wersji kakaowej: 350 g mąki pszennej + 50 g kakao)
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 10- 18%
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Ciasto powinno być gładkie, nie za suche, o konsystencji miękkiej plasteliny. Gdyby zdarzyło się, że będzie za suche należy dodać jeszcze troszkę jogurtu).
- Ciasto nakładać porcjami do maszynki do ciastek (lub maszynki do mięsa z nakładką do ciastek) i wyciskać dowolne kształty. Długie "taśmy" ciasteczek pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Chłodne ciasteczka dobrze przechowują się w szczelnej puszce, w temperaturze pokojowej, przez co najmniej 2 miesiące.
Kuchnia: |
Polska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 3 blach ciasteczek (ok. 70 sztuk) |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można użyć margaryny?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można, ale nie warto. Najlepsze są na maśle z dodatkiem smalcu.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tylko nie margaryna wyrzucić z kuchni to tłuszcz utwardzony
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Cena masła i margaryny niewiele się różni. Masło które pięknie pachnie jest o niebo lepsze.😍
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja prosty facet, przysięgam : ciasteczka zrobiłem i są pyszne. Właściwie ,to całe przygotowanie i pieczenie traktuję jak dobrą zabawę i przypomnienie sobie lat dziecięcych. Zacząłem nawet "polować" w sklepach na tańsze masło. Zmobilizowała mnie koleżanka z pracy Marysia,która kiedyś stwierdziła: " co to za facet dupa, co nie poradzi sam upiec takich ciastek". Dziękuję Marysiu. Witek
- {"set":null,"list":{"2":9,"4":3,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy nie należy dodać szczypty soli oraz np. cukru waniliowego lub innego zapachu ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można, ale nie trzeba 😉
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zamienilem kakao na wiórka kokosowe wyszlo super.A jedna blache zrobiłem dodajac do ciasta aromat cytrynowy.i tez bylo OK.Szybko sie zjadly😀
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak długo można przechowywać taki ciastka?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W puszce do ok. 2 miesięcy.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Takich ciasteczek się nie przechowuje. Je się po prostu je.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy da radę wycisnąć ciasto przez szpryce ? Nie mam koncowek do maszynki
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciężko próbowałam
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przez szprycę nie daje rady, ale można rozwałkować i wykraiwać kształty.
- {"set":null,"list":{"2":6}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mogę udekorować ciastka kolorowymi dropsami czekoladowymi?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz. Potrzebujesz tylko roztopioną czekoladę, aby je przykleić ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jasne. Myślałam po prostu o urodzinach dziecka i wprowadzenie kolorowego akcentu;) Dziękuje :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To jest rewelacyjny przepis. Zawsze wychodzi i dzieci chętnie pomagają przy produkcji :-)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super ciastka. Robiłam od razu bez chłodzenia nic się nie rozwalało. Są pyszne i kruche
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlaczego moje w czasie pieczenia rozlały się, straciły pierwotny kształt?
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A czy jak dodam zapachu czy to cytrynowego albo cynamonu??? Tez beda dobre.czy raczej nie eksperymentowac.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dodałam cukier migdałowy do jednej porcji a do drugiej cynamonowy. Wyszlo super
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pomóżcie co zrobić jak mi nie chce odcinać ciastek co robię nie tak
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyciśnij długi pasek i go nożykiem potnij na kawałki.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie trzeba na noc wkładać ciastka do lodówki?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja robię od razu.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy masło ma być w temperaturze pokojowej?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A jak jest podane w składnikach? "200g masła o temperaturze pokojowej" ;)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dobre, ale polecam do czekoladowych dodać trochę więcej cukru.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie upiekłam. Maślane, pyszne😋. Piekłam około 11 minut.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W smaku wyszły pyszne, może te z kakaem mogą być dla niektórych trochę gorzkie. Miałam jednak problem przy wyciskaniu ciastek przez maszynkę. Masło się bardzo wyrapiało i przez to ciastka się rozwalały.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlatego dobrze jest to ciasto schłodzić w lodówce przed kręceniem, poza tym, jeśli używasz elektrycznej maszynki, silnik rozgrzewa ciasto i się rozłazi
- {"set":null,"list":{"4":0,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po latach męki z maszynką wreszcie ciasto doskonale , polecam
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasteczka pyszne, kakaowe bardziej smakują moim potworkom - tylko powinno być w przepisie zaznaczone, że minimum trzy porcje żeby był jakiś zapas :D dwie zdecydowanie za mało
- {"set":null,"list":{"2":8,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proponuję przepis mojej mamy-tradycyjny
1 kg mąki, 15 dkg masła, 15 dkg smalcu, 20 dkg cukru, 15 dkg śmietany, 2 jaja, 1/2 torebki proszku do pieczenia, sól.
Mąkę, masło, smalec, cukier - siekamy. Dodajemy śmietanę i jaja oraz rozpuszczony w łyżce wody proszek do pieczenia. Zagniatamy ale tyko aby wszystkie składniki zlepiły się ze sobą. Na 1 godz. do lodówki. Ciasto jedynie przez maszynkę jest dość twarde. Pieczemy 12-15 min temp.180-200 stopni. Powinny kruszeć przez kilka dni. smak z dzieciństwa osób 50+. Pozdrawiam- {"set":null,"list":{"2":10,"3":0,"4":1,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za ten przepis. Moja teściowa robiła bardzo podobne i nie zostawiła po sobie przepisu. Dziś upiekłam je dla rodzinki. Mówią, że smakują tak samo. Są wniebowzięci - bo to nie chodzi tylko o przepis, to raczej powrót do przeszłości...
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ile gram proszku, bo teraz różne są torebki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się