Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka świąteczne przełożone dżemem. Górne ciasteczko jest z dziurką, przez którą widać dżem. Bardzo smaczne, chrupiące i łatwe do przygotowania. Te ciasteczka to jedne z niemieckich, klasycznych ciasteczek bożonarodzeniowych.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • pół jajka (pół białka i pół żółtka)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 150 g dżemu z czerwonej porzeczki lub malinowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, pół jajka i sól. Zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkowywać porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawać dowolne kształty np. serca.
  3. W połowie ciasteczek wykroić mniejsze kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Otwór można wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 13 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców podgrzać lekko w rondelku i posmarować nim duże serca.
  6. Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z dżemem.

2

  1. Wykrojone małe kształty ze środka (np. serca) również upiec i tak samo przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem.
  2. Ciasteczka przechowywać w puszce.

Źródło: Przepis wzorowany na przepisie z gazety "Laura Backen".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

15 dużych (plus 10 małych serduszek pozostałych po wykrojeniu ciasteczek)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ciasteczka z dżemem Kruche ciasteczka z dżemem