Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
21 Komentarzy

spitzbuben

Spitzbuben to jedne z klasycznych, niemieckich, bożonarodzeniowych ciasteczek. Są to kruche ciasteczka sklejane ze sobą dżemem. Górne ciasteczko jest z dziurką, przez którą widać dżem.

Składniki:

  • 125g miękkiego masła
  • 250g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • pół jajka (pół białka i pół żółtka)
  • szczypta soli
  • 150g dżemu z czerwonych porzeczek lub malinowego
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

  1. Masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, pół jajka, sól zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać dowolne kształty np. serca.
  3. W połowie ciasteczek wykroić mniejsze serca.
  4. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 13- 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
  6. Dżem przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców podgrzać w rondelki i posmarować nim duże serca.
  7. Nałożyć na nie ciastka z wyciętą dziurą i lekko przycisnąć, aby ciasteczka skleiły się.
  8. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
  9. Wykrojone małe serca również upiec i tak samo przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem.

Przepis wzorowany na przepisie z gazety " Laura Backen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 13- 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

13 dużych (plus 10 malych serduszek pozostałych po wykrojeniu ciasteczek)
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

110 kcal, Białko: 1g, Tłuszcz: 5g, Węglowodany: 15g

spitzbuben

spitzbuben

 

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 7 miesięcy temu
    Dzień dobry,
    Mam trochę zamrożonych zmiksowanych truskawek, czy można je jakoś przygotować i użyć zamiast dżemu? Może ma Pani jakiś pomysł jak to zrobić :-) Z góry dziękuję za podpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 1 lat temu
    Mi się ciasto nie chciało skleić ale dodałam troszkę wody i się udało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Gosiu[/b] możesz już piec, jeśli chcesz mieć je na święta. Należy przechowywać je w zamkniętej puszce. Myślę, że do 4 tygodni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Witam.jak dlugo mozna je przechowywac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Anno[/b] można wtedy dodać jeszcze odrobinę masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    U mnie ciasto nie dało się zagnieść na jednolitą masę, a dodałam wszystko tak jak trzeba w odpowiednich proporcjach. Wie może Pani dlaczego tak się mogło stać? Co mogę dodać, jeśli ciasto cały czas się rozpada? Z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Olu[/b] nie trzeba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Proszku do pieczenia sie nie dodaje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Olu[/b] może być również truskawkowy :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Mam pytanie ,czy dżem może być truskawkowy ? czy koniecznie musi być malinowy lub z czerwonych porzeczek ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]krolycek21[/b] przy podwójnej porcji użyć całe jajko. Nie polecam tutaj marmolady. Smaruję lekko ciepłym dżemem.
    [b]Karolino[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Dżem podgrzać w rondelki? Czyli ten utarty dżem mam podgrzać w garnku i wtedy posmarować nim ciastka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krolycek21 · 5 lat temu
    witam, mam pytanie jak zrobię ciasto z podwójnej porcji to mogę dać wtedy całe jajko?? bo jakoś nie uśmiecha mi się go dzielić:( a i czy dżem mogę zastąpić marmoladą??? i czy wtedy też go podgrzać i Ty przekładasz ciepłym dżemem??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Karolino[/b] tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    a czy zamiast masła można użyć Kasie ?. z góry dziękuję za odpowiedź ; )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Lucyno[/b] możesz użyć woreczka śniadaniowego, woreczka do mrożenia lub po prostu włożyć ciasto do miseczki i przykryć talerzykiem. Chodzi o to, aby ciasto nie obsychało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lucyna · 6 lat temu
    Czym można zastąpić folię spożywczą? Potrzebuję szybką odpowiedź :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 6 lat temu
    [i]Bardzo fajne ciasto,szybko sie robi..gdyby nie dwójka moich biegających dzieci:)byłoby jeszcze szybciej:)Kolejny,pyszny,wypróbowany przepis z pani strony...Dziękuję:)[/i]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 6 lat temu
    Właśnie skończyłam przystrajać ciasteczka. Miałam nieco mniejszą foremkę dlatego wyszło mi ich w sumie ok 45 ale wyglądają i pachną znakomicie Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 6 lat temu
    wlasnie zabieramy sie z coreczka do pracy

Polub nas na ...

Początek strony