Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

spitzbuben

Spitzbuben to jedne z klasycznych, niemieckich, bożonarodzeniowych ciasteczek. Są to kruche ciasteczka sklejane ze sobą dżemem. Górne ciasteczko jest z dziurką, przez którą widać dżem.

Składniki:

  • 125g miękkiego masła
  • 250g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • pół jajka (pół białka i pół żółtka)
  • szczypta soli
  • 150g dżemu z czerwonych porzeczek lub malinowego
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

  1. Masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, pół jajka, sól zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać dowolne kształty np. serca.
  3. W połowie ciasteczek wykroić mniejsze serca.
  4. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 13- 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
  6. Dżem przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców podgrzać w rondelki i posmarować nim duże serca.
  7. Nałożyć na nie ciastka z wyciętą dziurą i lekko przycisnąć, aby ciasteczka skleiły się.
  8. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
  9. Wykrojone małe serca również upiec i tak samo przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem.

Przepis wzorowany na przepisie z gazety " Laura Backen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 13- 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

13 dużych (plus 10 malych serduszek pozostałych po wykrojeniu ciasteczek)
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

110 kcal, Białko: 1g, Tłuszcz: 5g, Węglowodany: 15g

spitzbuben

spitzbuben

 

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (20)

  1. Kamila

Mi się ciasto nie chciało skleić ale dodałam troszkę wody i się udało

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna

Gosiu możesz już piec, jeśli chcesz mieć je na święta. Należy przechowywać je w zamkniętej puszce. Myślę, że do 4 tygodni.

  Załączniki
 
  1. Gosia

Witam.jak dlugo mozna je przechowywac?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Anno można wtedy dodać jeszcze odrobinę masła.

  Załączniki
 
  1. Anna

U mnie ciasto nie dało się zagnieść na jednolitą masę, a dodałam wszystko tak jak trzeba w odpowiednich proporcjach. Wie może Pani dlaczego tak się mogło stać? Co mogę dodać, jeśli ciasto cały czas się rozpada? Z góry dziękuję za odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu nie trzeba.

  Załączniki
 
  1. Ola

Proszku do pieczenia sie nie dodaje?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu może być również truskawkowy :-)

  Załączniki
 
  1. Ola

Mam pytanie ,czy dżem może być truskawkowy ? czy koniecznie musi być malinowy lub z czerwonych porzeczek ?

  Załączniki
 
  1. Joanna

krolycek21 przy podwójnej porcji użyć całe jajko. Nie polecam tutaj marmolady. Smaruję lekko ciepłym dżemem.
Karolino tak.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony