Gwiazdka z marmoladą

Kruche ciasteczka z marmoladą o smaku owocowym w środku.

Składniki:

  • 140g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • kilka łyżeczek twardej marmolady (użyłam owocowej)

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masą. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Kolejno dodać mąkę ze szczyptą soli i zmiksować na gładką masę.
  2. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).

2

  1. Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach gwiazdki.

4

  1. W środku ciasteczek zrobić palcem wgłębienie i nałożyć do niego marmoladę.

5

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180°C, aż ciasteczka lekko się zarumienią.
  2. Pozostawić do ostygnięcia. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce co najmniej przez 2 tygodnie.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 35
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Gwiazdka z marmoladą

Gwiazdka z marmoladą