Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
13 Komentarzy

kruche ciasteczka bezglutenowe

Proste, kruche ciasteczka bezglutenowe upieczone z mąki jaglanej i ryżowej. Można je pozostawić bez dekoracji albo ozdobić czekoladą, czy lukrem. Płynną czekoladę lub lukier można posypać dodatkowo kolorową posypką. Przy przygotowywaniu ciasteczek proszę zwrócić uwagę, aby wszystkie składniki były bezglutenowe.

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • ok. 20g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
  • 100g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
  • 75g cukru
  • 125g masła
  • 1 jajko (należy zważyć białko z żółtkiem. Potrzebne jest 60g. Jeśli będzie mniej dolać tyle wody, aby otrzymać 60g)

Dodatkowo:

  • mąka ryżowa do podsypywania
  • ewentualnie czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Zważyć budyń w proszku i dosypać tyle mąki ziemniaczanej, aby uzyskać 50g.
  2. Dodać mąkę jaglaną, ryżową i cukier. Wymieszać.
  3. Dodać miękkie, pokrojone na kawałki masło i jajko. Całość najpierw wymieszać łyżką drewnianą, kolejno zagnieść ręką na jednolite, dość gęste ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  4. Blat posypać grubo mąką ryżową i położyć schłodzone ciasto. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować je na grubość ok. 3mm i wykrawać dowolne kształty.
  5. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5 blachy ciasteczek).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 8- 9 minut. (piekłam 10 minut) w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden koniec i udekorować dowolnie ciasteczka.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: www.kuechengoetter.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 40
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

kruche ciasteczka bezglutenowe

ciasteczka kruche bezglutenowe

Kruche ciasteczka bezglutenowe

Kruche ciasteczka bezglutenowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 dni temu
    Zamiast masła można użyć olej kokosowy,? W jakiej ilości?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 9 miesięcy temu
    Przepyszne! Zrobilam z ciastach półksiężyce i wyszły idealnie. Syn, który jest na diecie bezglutenowej określił je jako super extra najlepsze na swiecie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 1 lat temu
    Czym mogę zastąpić jajko w tym przepisie? Mogę dać samo żółtko?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Ciastka wyszły przepyszne, mimo, że dokonałam kilka niezamierzonych modyfikacji.
    Okazało się, że nie mam mąki jaglanej, dodałam więc amarantusową. Potem okazało się, że mam za mało ryżowej, więc resztę uzupełniłam gryczaną. Następnie w lodówce zamiast godziny ciasto spędziło 3,5 (wyciągnęłam kamień). Na szczęście udało się łatwo rozgrzać. Skończył mi się papier do pieczenia, użyłam więc śniadaniowego. Trochę się bałam, że wyciągnie dużo tłuszczu z ciasteczek, ale dał radę Piekłam ciastka wczoraj wieczorem.
    Dzisiaj mój dwuletni synek dostał kilka po śniadaniu i prosił o jeszcze
    gust bezglutenowego smakosza został zaspokojony. A ja jestem przeszczęśliwa, że mogę dać synkowi coś zdrowe, bezglutenowe łakocie Bardzo fajny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    Dzień dobry,
    Nie mam doświadczenia w wypiekach i pewnie coś robię źle (chociaż starałam się robić wszystko dokładnie tak, jak w przepisie), ale mam problem z rozwałkowaniem ciasta, bo się rwie. Jak już rozwałkuję, to tak nie mogę zrobić ciasteczek, bo pomimo, że podsypałam blat mąką, to przywiera ciasto do niego Czy powinnam dodać więcej mąki?
    Ewa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alunia · 3 lat temu
    Cudny przepis, właśnie skończyłam robić te ciasteczka z moją 2 letnią córcią, ciastka były tak pyszne, że na Święta nic nie zostało. Zniknęły z talerza zanim zdążyłam je ozdobić:) Robiłam je w dwóch wariantach z mąką różową i gryczaną (bo ryżowej zabrakło), obie wersje super. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    Jestem szczęśliwa, że trafiam na Twoją stronkę:) Od dawna poszukiwałam przepisu na kruche ciasteczka bezglutenowe. Nie wiedziałam którą mąkę z którą połączyć, żeby się nie rozpadły. Twój przepis jest idealny!!! Piekłam już ze trzy razy. Najpierw były serduszka z polewą czekoladową, a teraz wycięłam je foremkami z uśmiechem i przełożyłam konfiturą. Wyszły cudne optymistyczne ciasteczka:)
    Szkoda, że nie mogę wstawić zdjęcia, taka mnie radość rozpiera ;-)
    Muszę spojrzeć na pozostałe Twoje przepisy bezglutenowe. Jeśli to był strzał w dziesiątkę, to na pewno pozostałe również są świetne.
    Pozdrawiam i dziękuję serdecznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja3 · 4 lat temu
    czy można użyć wyłącznie mąki jaglanej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kania · 4 lat temu
    Moze glupie pytanie, ale... jak sie wazy budyn? Czy nalezy go gotowac najpierw wg przepisu z torebki? A pozniej dodac make? Czy o co chodzi..?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Kaniu budyniu nie gotujesz. Otwórz torebkę i budyń w proszku zważ na wadze. (Waga budyniu wynosi ok. 37g). Teraz dosyp tyle mąki ziemniaczanej, aby uzyskać 50g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 4 lat temu
    Ciasteczka są pyszne, zrobiłam je już 2 tygodnie temu i do tej pory nic się nie zmieniło, są nadal bardzo dobre. Smakują nie tylko mnie, ale także osobą nie będącym na diecie bezglutenowej. Moja glutenowa siostra poprosiła mnie o zrobienie dodatkowej porcji :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Amelia · 4 lat temu
    Właśnie zrobiłam, ale mąkę jaglaną zastąpiłam pół na pół kukurydzianą i amarantusową. Smakują jak tradycyjne kruche ciasteczka! Bardzo dziękuję za ten przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 5 lat temu
    Pani Joanno, serdecznie dziękuję za inspiracje, zrobiłam już kilka smakołyków z Pani przepisów i moja rodzina jest zachwycona w związku z ciasteczkami mam pytanie: czy zamiast mąki ryżowej i jaglanej mogę użyć 200 g mąki pszennej (nie muszę mieć wersji bezglutenowej). pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Doroto to są ciasteczka typowo bezglutenowe. Jak wyjdą z mąką pszenną tego nie wiem. Nie jestem w stanie testować przepisu w różnych wariantach. Możesz spróbować lub skorzystać z innego przepisu z kategorii ciasteczka bez nadzienia lub z nadzieniem. Znajdziesz tam duży wybór ciasteczek kruchych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 5 lat temu
    jeju, jak pięknie ozdobione!

Polub nas na ...

Początek strony