Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

kruche ciasteczka bezglutenowe

Proste, kruche ciasteczka bezglutenowe upieczone z mąki jaglanej i ryżowej. Można je pozostawić bez dekoracji albo ozdobić czekoladą, czy lukrem. Płynną czekoladę lub lukier można posypać dodatkowo kolorową posypką. Przy przygotowywaniu ciasteczek proszę zwrócić uwagę, aby wszystkie składniki były bezglutenowe.

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • ok. 20g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
  • 100g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
  • 75g cukru
  • 125g masła
  • 1 jajko (należy zważyć białko z żółtkiem. Potrzebne jest 60g. Jeśli będzie mniej dolać tyle wody, aby otrzymać 60g)

Dodatkowo:

  • mąka ryżowa do podsypywania
  • ewentualnie czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Zważyć budyń w proszku i dosypać tyle mąki ziemniaczanej, aby uzyskać 50g.
  2. Dodać mąkę jaglaną, ryżową i cukier. Wymieszać.
  3. Dodać miękkie, pokrojone na kawałki masło i jajko. Całość najpierw wymieszać łyżką drewnianą, kolejno zagnieść ręką na jednolite, dość gęste ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  4. Blat posypać grubo mąką ryżową i położyć schłodzone ciasto. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować je na grubość ok. 3mm i wykrawać dowolne kształty.
  5. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5 blachy ciasteczek).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 8- 9 minut. (piekłam 10 minut) w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden koniec i udekorować dowolnie ciasteczka.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: www.kuechengoetter.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 40
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

kruche ciasteczka bezglutenowe

ciasteczka kruche bezglutenowe

Kruche ciasteczka bezglutenowe

Kruche ciasteczka bezglutenowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

  1. Patrycja

Czym mogę zastąpić jajko w tym przepisie? Mogę dać samo żółtko?

  Załączniki
 
  1. Monika

Ciastka wyszły przepyszne, mimo, że dokonałam kilka niezamierzonych modyfikacji.
Okazało się, że nie mam mąki jaglanej, dodałam więc amarantusową. Potem okazało się, że mam za mało ryżowej, więc resztę uzupełniłam gryczaną. Następnie w lodówce...

Ciastka wyszły przepyszne, mimo, że dokonałam kilka niezamierzonych modyfikacji.
Okazało się, że nie mam mąki jaglanej, dodałam więc amarantusową. Potem okazało się, że mam za mało ryżowej, więc resztę uzupełniłam gryczaną. Następnie w lodówce zamiast godziny ciasto spędziło 3,5 (wyciągnęłam kamień). Na szczęście udało się łatwo rozgrzać. Skończył mi się papier do pieczenia, użyłam więc śniadaniowego. Trochę się bałam, że wyciągnie dużo tłuszczu z ciasteczek, ale dał radę
Piekłam ciastka wczoraj wieczorem.
Dzisiaj mój dwuletni synek dostał kilka po śniadaniu i prosił o jeszcze
gust bezglutenowego smakosza został zaspokojony. A ja jestem przeszczęśliwa, że mogę dać synkowi coś zdrowe, bezglutenowe łakocie
Bardzo fajny przepis!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ewa

Dzień dobry,
Nie mam doświadczenia w wypiekach i pewnie coś robię źle (chociaż starałam się robić wszystko dokładnie tak, jak w przepisie), ale mam problem z rozwałkowaniem ciasta, bo się rwie. Jak już rozwałkuję, to tak nie mogę zrobić...

Dzień dobry,
Nie mam doświadczenia w wypiekach i pewnie coś robię źle (chociaż starałam się robić wszystko dokładnie tak, jak w przepisie), ale mam problem z rozwałkowaniem ciasta, bo się rwie. Jak już rozwałkuję, to tak nie mogę zrobić ciasteczek, bo pomimo, że podsypałam blat mąką, to przywiera ciasto do niego
Czy powinnam dodać więcej mąki?
Ewa

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ewa

Ewo może wałkujesz za cienko. Podsypuj dużo mąką, aby ciasto się nie przyklejało do blatu.

  Załączniki
 
  1. Alicja3

czy można użyć wyłącznie mąki jaglanej?

  Załączniki
 
  1. Kania

Moze glupie pytanie, ale... jak sie wazy budyn? Czy nalezy go gotowac najpierw wg przepisu z torebki? A pozniej dodac make? Czy o co chodzi..?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kania

Kaniu budyniu nie gotujesz. Otwórz torebkę i budyń w proszku zważ na wadze. (Waga budyniu wynosi ok. 37g). Teraz dosyp tyle mąki ziemniaczanej, aby uzyskać 50g.

  Załączniki
 
  1. Dorota

Pani Joanno, serdecznie dziękuję za inspiracje, zrobiłam już kilka smakołyków z Pani przepisów i moja rodzina jest zachwycona w związku z ciasteczkami mam pytanie: czy zamiast mąki ryżowej i jaglanej mogę użyć 200 g mąki pszennej (nie muszę mieć...

Pani Joanno, serdecznie dziękuję za inspiracje, zrobiłam już kilka smakołyków z Pani przepisów i moja rodzina jest zachwycona w związku z ciasteczkami mam pytanie: czy zamiast mąki ryżowej i jaglanej mogę użyć 200 g mąki pszennej (nie muszę mieć wersji bezglutenowej). pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Dorota

Doroto to są ciasteczka typowo bezglutenowe. Jak wyjdą z mąką pszenną tego nie wiem. Nie jestem w stanie testować przepisu w różnych wariantach. Możesz spróbować lub skorzystać z innego przepisu z kategorii ciasteczka bez nadzienia lub z...

Doroto to są ciasteczka typowo bezglutenowe. Jak wyjdą z mąką pszenną tego nie wiem. Nie jestem w stanie testować przepisu w różnych wariantach. Możesz spróbować lub skorzystać z innego przepisu z kategorii ciasteczka bez nadzienia lub z nadzieniem. Znajdziesz tam duży wybór ciasteczek kruchych.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony