Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

kruche ciasteczka bezglutenowe

Proste, kruche ciasteczka bezglutenowe upieczone z mąki jaglanej i ryżowej. Można je pozostawić bez dekoracji albo ozdobić czekoladą, czy lukrem. Płynną czekoladę lub lukier można posypać dodatkowo kolorową posypką. Przy przygotowywaniu ciasteczek proszę zwrócić uwagę, aby wszystkie składniki były bezglutenowe.

Składniki:

  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • ok. 20g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
  • 100g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
  • 75g cukru
  • 125g masła
  • 1 jajko (należy zważyć białko z żółtkiem. Potrzebne jest 60g. Jeśli będzie mniej dolać tyle wody, aby otrzymać 60g)

Dodatkowo:

  • mąka ryżowa do podsypywania
  • ewentualnie czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Zważyć budyń w proszku i dosypać tyle mąki ziemniaczanej, aby uzyskać 50g.
  2. Dodać mąkę jaglaną, ryżową i cukier. Wymieszać.
  3. Dodać miękkie, pokrojone na kawałki masło i jajko. Całość najpierw wymieszać łyżką drewnianą, kolejno zagnieść ręką na jednolite, dość gęste ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  4. Blat posypać grubo mąką ryżową i położyć schłodzone ciasto. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować je na grubość ok. 3mm i wykrawać dowolne kształty.
  5. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5 blachy ciasteczek).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku około 8- 9 min. (piekłam 10min.) w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden koniec i udekorować dowolnie ciasteczka.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: www.kuechengoetter.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 40
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

kruche ciasteczka bezglutenowe

ciasteczka kruche bezglutenowe

Kruche ciasteczka bezglutenowe

Kruche ciasteczka bezglutenowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Monika

    Ciastka wyszły przepyszne, mimo, że dokonałam kilka niezamierzonych modyfikacji.
    Okazało się, że nie mam mąki jaglanej, dodałam więc amarantusową. Potem okazało się, że mam za mało ryżowej, więc resztę uzupełniłam gryczaną. Następnie w lodówce zamiast godziny ciasto spędziło 3,5 (wyciągnęłam kamień). Na szczęście udało się łatwo rozgrzać. Skończył mi się papier do pieczenia, użyłam więc śniadaniowego. Trochę się bałam, że wyciągnie dużo tłuszczu z ciasteczek, ale dał radę :)
    Piekłam ciastka wczoraj wieczorem.
    Dzisiaj mój dwuletni synek dostał kilka po śniadaniu i prosił o jeszcze :D
    gust bezglutenowego smakosza został zaspokojony. A ja jestem przeszczęśliwa, że mogę dać synkowi coś zdrowe, bezglutenowe łakocie :)
    Bardzo fajny przepis!

  • Joanna

    Ewo może wałkujesz za cienko. Podsypuj dużo mąką, aby ciasto się nie przyklejało do blatu.

  • Ewa

    Dzień dobry,
    Nie mam doświadczenia w wypiekach i pewnie coś robię źle (chociaż starałam się robić wszystko dokładnie tak, jak w przepisie), ale mam problem z rozwałkowaniem ciasta, bo się rwie. Jak już rozwałkuję, to tak nie mogę zrobić ciasteczek, bo pomimo, że podsypałam blat mąką, to przywiera ciasto do niego :(
    Czy powinnam dodać więcej mąki?
    Ewa

  • Alunia

    Cudny przepis, właśnie skończyłam robić te ciasteczka z moją 2 letnią córcią, ciastka były tak pyszne, że na Święta nic nie zostało. Zniknęły z talerza zanim zdążyłam je ozdobić:) Robiłam je w dwóch wariantach z mąką różową i gryczaną (bo ryżowej zabrakło), obie wersje super. Pozdrawiam

  • Joanna

    Joanno bardzo mi miło :) Zdjęcia możesz wstawiać do "Galerii zdjęć" jeśli się zarejestrujesz.

  • Joanna

    Jestem szczęśliwa, że trafiam na Twoją stronkę:) Od dawna poszukiwałam przepisu na kruche ciasteczka bezglutenowe. Nie wiedziałam którą mąkę z którą połączyć, żeby się nie rozpadły. Twój przepis jest idealny!!! Piekłam już ze trzy razy. Najpierw były serduszka z polewą czekoladową, a teraz wycięłam je foremkami z uśmiechem i przełożyłam konfiturą. Wyszły cudne optymistyczne ciasteczka:)
    Szkoda, że nie mogę wstawić zdjęcia, taka mnie radość rozpiera ;-)
    Muszę spojrzeć na pozostałe Twoje przepisy bezglutenowe. Jeśli to był strzał w dziesiątkę, to na pewno pozostałe również są świetne.
    Pozdrawiam i dziękuję serdecznie:)

  • Alicja3

    czy można użyć wyłącznie mąki jaglanej?

  • Joanna

    Kaniu budyniu nie gotujesz. Otwórz torebkę i budyń w proszku zważ na wadze. (Waga budyniu wynosi ok. 37g). Teraz dosyp tyle mąki ziemniaczanej, aby uzyskać 50g.

  • Kania

    Moze glupie pytanie, ale... jak sie wazy budyn? Czy nalezy go gotowac najpierw wg przepisu z torebki? A pozniej dodac make? Czy o co chodzi..?

  • Aurelia

    Pani Joanno ratuje mi Pani Święta :D :D :D dzięki wielkie :) zaraz podam maila...wolałabym wcześniej przepis, bo potem nie wiem czy się wyrobię z czasem :p
    a tutaj będę chętnie wpadać i próbować różnych przepisów :D Piękne dzieła Pani tworzy...a do tego apetyczne przepyszne, Cud Miód Malina!! :D

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony