Kakaowe ciasteczka z krówką

Mocno kakaowe, kruche ciasteczka z niespodzianką w środku. Po upieczeniu krówka w środku będzie ciągnąca, z czasem stwardnieje.
Składniki:
- 115g masła
- 110g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
- 1 jajko
- 30g kakao
- 150g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- cukierki krówki
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło, cukier, jajko, kakao, mąkę i sodę zagnieść na jednolite ciasto.
- Oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę, rozpłaszczyć, położyć na środku połowę krówki i zlepić ciasto tak, aby krówka znajdowała się w środku ciasta. W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.
- Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 15 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.