Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
30 Komentarzy

kruche ślimaczki

Czarno- białe kruche ciasteczka w kształcie ślimaczków. Ciasteczka są proste do wykonania,  bardzo smaczne i chrupiące. Cieszą się powodzeniem szczególnie wśród dzieci.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 300g margaryny lub masła
  • 200g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 20g kakao

Dodatkowo:

  • białko do smarowania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników (poza kakao) zagnieść ciasto kruche.
  2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i zagnieść ponownie ciasto. Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Ciasta rozwałkować osobno, na posypanym mąką blacie, na dwa prostokąty o jednakowej wielkości na grubość ok. 7mm. (Ciasto może mieć dowolny wymiar. Ważne tylko, aby dwa ciasta miały podobną wielkość i były grube na ok. 7mm). Ciasto jasne posmarować rozkłóconym białkiem i nałożyć ciemne ciasto, lekko dociskając wałkiem. Ciasto ciemne posmarować białkiem. Całość zwinąć w roladę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki, aby stwardniała. (na ok. 2 lub więcej godz. Jeśli komuś się śpieszy, może ten czas skrócić, tylko wtedy rolada będzie miększa i będzie się ją ciężej kroiło).
  4. Kolejno ostrym nożem pokroić roladę na plasterki o grubość ok. 1cm. Ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Z góry posmarować białkiem.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, do zarumienienia, ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawiać na parę minut na blasze. (Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie). Jak lekko przestygną, przenieść je na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Źródło: Na podstawie przepisu podanego przez siostrę Leonillę w radiu.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok.2,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 24 (2 blachy ciasteczek)
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

kruche ślimaczki

kruche ślimaczki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dari May · 2 lat temu
    Mam 9 lat i wyszło mi bardzo dobre myślę że wam też się uda tak jak mi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuza · 3 lat temu
    Pyszne ciasteczka. Mi wyszło ich 28 :). Pierwszy raz w życiu piekła kruche cicha i wyszły rewelacyjne :lol:
    Polecam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Graszka · 3 lat temu
    Przepyszne ciasteczka. Przepis super. Bardzo jasno i klarownie wszystko opisane. Staje się stałą czytelniczką:-) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 lat temu
    Ciasteczka są przepyszne! Piekłam je już kilka razy z moją Siostrzenicą. My wykrawamy ciasto foremkami, aby Mała miała większą frajdę. Po upieczeniu nie możemy się doczekać kiedy wystygną i będziemy mogły się nimi rozkoszować!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Magdo[/b] nie. Nie trzeba dodawać proszku do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Przepraszam, ale czy tam nie powinno być proszku do pieczenia? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 4 lat temu
    Mój pierwszy wypiek w życiu i wyszedł idealnie,ciasteczka są kruche i na tyle słodkie,żeby nie zjeść wszystkich na raz,polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ilona · 4 lat temu
    czy można użyć mąki pełnoziarnistej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Doroto[/b] myślę, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 4 lat temu
    Czy mozna juz przygotowane ciasto zamrozic I upiec po kilku dniach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 4 lat temu
    Ja jeszcze dodatkowo obtaczam gotową roladę w brązowym lub białym grubym cukrze (żeby było widać kryształki). Trzeba pamiętać, żeby wcześniej taką roladę posmarować białkiem. Dopiero potem pokroić na placki i układać na blasze. Pychotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Olu[/b] nic nie zapomniałam. Wszystko jest w porządku z tym przepisem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Ja sie zastanawiam jak Wam to wychodzi wszystkim skoro autorka jak rozumiem zapomniala dodac proszku do pieczenia... Wiara w komentarze jest wielka...
    Szkoda tylko marnowac produkty...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Delicious · 5 lat temu
    Ciasteczka bardzo kruche i smaczne. Wygodnie się je kroi i bardzo ładnie się prezentują. Moim zdaniem wychodzą troszkę "tłuste," ale są tak smaczne, że i tak jadłam bez ograniczeń Moje ciasteczka po upieczeniu nie były w ogóle miękkie, tylko kruche. Polecam bo w sklepie takich się nie kupi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina dewicka · 5 lat temu
    ciasteczka są przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Ewo[/b] ciasto powinno poleżeć na chwilę w lodówce, nie w zamrażalniku. Jak Ci się śpieszy to możesz od razu je rozwałkować.
    Jeśli posmarujesz ciasteczka białkiem, będą się po upieczeniu ładnie świecić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 5 lat temu
    witam czy zamiast do lodóki moge dać ciasto do zamrażalki? jak tak to na ile?
    i po co smarować ciasta białkiem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marcin · 5 lat temu
    super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kasiu[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Czy papier do pieczenia moge zastapic cienko posmarowana blache tluszczem ? nigdzie w sklepach u mnie niema papieru..

Polub nas na ...

Początek strony