Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

kruche ślimaczki

Czarno- białe kruche ciasteczka w kształcie ślimaczków. Ciasteczka są proste do wykonania,  bardzo smaczne i chrupiące. Cieszą się powodzeniem szczególnie wśród dzieci.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 300g margaryny lub masła
  • 200g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 20g kakao

Dodatkowo:

  • białko do smarowania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników (poza kakao) zagnieść ciasto kruche.
  2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i zagnieść ponownie ciasto. Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Ciasta rozwałkować osobno, na posypanym mąką blacie, na dwa prostokąty o jednakowej wielkości na grubość ok. 7mm. (Ciasto może mieć dowolny wymiar. Ważne tylko, aby dwa ciasta miały podobną wielkość i były grube na ok. 7mm). Ciasto jasne posmarować rozkłóconym białkiem i nałożyć ciemne ciasto, lekko dociskając wałkiem. Ciasto ciemne posmarować białkiem. Całość zwinąć w roladę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki, aby stwardniała. (na ok. 2 lub więcej godz. Jeśli komuś się śpieszy, może ten czas skrócić, tylko wtedy rolada będzie miększa i będzie się ją ciężej kroiło).
  4. Kolejno ostrym nożem pokroić roladę na plasterki o grubość ok. 1cm. Ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Z góry posmarować białkiem.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, do zarumienienia, ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawiać na parę minut na blasze. (Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie). Jak lekko przestygną, przenieść je na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Źródło: Na podstawie przepisu podanego przez siostrę Leonillę w radiu.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok.2,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 24 (2 blachy ciasteczek)
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

kruche ślimaczki

kruche ślimaczki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (30)

  1. Dari May

Mam 9 lat i wyszło mi bardzo dobre myślę że wam też się uda tak jak mi

  Załączniki
 
  1. Zuza

Pyszne ciasteczka. Mi wyszło ich 28 . Pierwszy raz w życiu piekła kruche cicha i wyszły rewelacyjne :lol:
Polecam gorąco

  Załączniki
 
  1. Graszka

Przepyszne ciasteczka. Przepis super. Bardzo jasno i klarownie wszystko opisane. Staje się stałą czytelniczką:-) pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Justyna

Ciasteczka są przepyszne! Piekłam je już kilka razy z moją Siostrzenicą. My wykrawamy ciasto foremkami, aby Mała miała większą frajdę. Po upieczeniu nie możemy się doczekać kiedy wystygną i będziemy mogły się nimi rozkoszować!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Magdo nie. Nie trzeba dodawać proszku do pieczenia.

  Załączniki
 
  1. Magda

Przepraszam, ale czy tam nie powinno być proszku do pieczenia? :-)

  Załączniki
 
  1. Olga

Mój pierwszy wypiek w życiu i wyszedł idealnie,ciasteczka są kruche i na tyle słodkie,żeby nie zjeść wszystkich na raz,polecam

  Załączniki
 
  1. ilona

czy można użyć mąki pełnoziarnistej?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Doroto myślę, że tak.

  Załączniki
 
  1. Dorota

Czy mozna juz przygotowane ciasto zamrozic I upiec po kilku dniach?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony