Ciasteczka z szafranem


Proste, kruche ciasteczka z przyprawą szafran. Ciasteczka są lekkie, puszyste, a dzięki przyprawie mają ładny żółty kolor i oryginalny smak. Są szybkie do zrobienia i można je przygotować, gdy goście są już w drodze.
Składniki:
- 100g masła
- 75g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 200g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta szafranu mielonego
- gruby cukier do posypania
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szafranem. Dalej miksując dodać jajko.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do utartej masy.
- Z ciasta uformować, na posypanym mąką blacie, wałek o długości prawie 40cm.
- Wałek pokroić na 13 kawałków (1 kawałek o długości 3cm).
- Do talerza nasypać gruby cukier. Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczyć i położyć na cukrze lekko go dociskając.
- Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, na środkowej szynie piekarnika, w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół).
Uwaga:
- Zamiast szafranu można zrobić te ciasteczka z 1 łyżeczką cynamonu.
Źródło: Przepis pochodzi z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 13 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.