Ciasteczka z lentilkami

Ciasteczka z kolorowymi drażami w środku. Są kruche, słodkie, ekspresowe do przygotowania i bardzo proste. Idealne ciasteczka dla dzieci.

Składniki na ok. 35 sztuk:

  • 200g masła
  • 150g cukru
  • 250g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150- 200g czekoladowych cukierków w kolorowym lukrze (Lentilky lub Smarties)

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać jajko i sól.
  2. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać do utartej masy i wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką. Wmieszać cukierki. (Dałam 150g, ale spokojnie można dać więcej).
  3. Ciasto wykładać łyżeczką, w dość sporych odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, jedną blachę po drugiej.
  2. Po upieczeniu ciasteczka pozostawić na 2 minuty na blasze, następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czas:
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka z lentilkami Ciasteczka z lentilkami