Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
30 Komentarzy
Ciasteczka z lentilkami

Ciasteczka z kolorowymi drażami w środku. Są kruche, słodkie, ekspresowe do przygotowania i bardzo proste. Idealne ciasteczka dla dzieci.

Składniki na ok. 35 sztuk:

  • 200g masła
  • 150g cukru
  • 250g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150- 200g czekoladowych cukierków w kolorowym lukrze (Lentilky lub Smarties)

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać jajko i sól.
  2. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać do utartej masy i wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką. Wmieszać cukierki. (Dałam 150g, ale spokojnie można dać więcej).
  3. Ciasto wykładać łyżeczką, w dość sporych odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, jedną blachę po drugiej.
  2. Po upieczeniu ciasteczka pozostawić na 2 minuty na blasze, następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czas:
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka z lentilkami Ciasteczka z lentilkami

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 3 lat temu
    Nie polecam według mnie za słodkie, ale z herbatą albo mlekiem da się zjeść
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oliwia Fila · 4 lat temu
    Ciasi pyszne.... Wlaśnie je zajadam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 4 lat temu
    Super się udały :lol: szczególnie że mam 13 lat i nie znam się na tym :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 5 lat temu
    Rewelacyjne, słodkie ciasteczka. Bardzo Pani dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Karolino[/b] nie wiem. Coś dziwne te Lentilki, że przy tak krótkim czasie pieczenia tak się zmieniły i do tego zgorzkniały Szkoda, że zepsuły tak ciastka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    Zrobiłam smak ciasta wyszedł przepyszny maślany ogólnie bardzo dobry,dodałam lentilki i ... lentilki puściły kolor czyli zostały białe wokół każdego lentilka zrobiła się kolorowa obręcz-nie wyglądają tak jak twoje na pewno, ale co gorsza kolorowa obręcz ma niesamowity ale to niesamowity gorzki smak ... Automatycznie moje dzieci nie chcą jeść ciasteczek i nawet mój mąż łasuch mówi nie dziękuję...
    Oczywiście lentilki były próbowane przed dodaniem i smakowały normalnie....
    Czy spotakałś się może z czymś takim???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 6 lat temu
    Ciasteczka faktycznie szybkie i smaczne.:)Ja zrobiłam z kawałkami czekolady:)Pycha. Mam podobny przepis na ciasteczka owsiane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Magdo[/b] dałabym lepiej kawałki orzechów (lub czekolady). Jeśli dodasz zmielone orzechy to ciasteczka mogą wyjść bardzo suche (zwiększy się bowiem ilość suchych składników w cieście).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 lat temu
    a czy zamiast cukiereczków czekoladowych można dodać zmielone orzechy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 6 lat temu
    zrobiłam je z czekoladą i wyszły super dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    moniś · 6 lat temu
    dzięki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Monisiu[/b] nie dodawałabym tutaj sera.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    moniś · 6 lat temu
    Witam, czy można dodać do tej masy MASCARPONE, jeśli tak to ile? Dziękuję i pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    Ciasteczka przepyszne, mają jedną wadę... znikają za szybko Gorąco polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Araś · 6 lat temu
    Tragedia, ciastka, a raczej ciastko łączy się w jedną wielką breję, jak w przypadku mojej ostatniej próby robienia ciastek, chociaż zrobiłem wszystko wg przepisu. Nigdy w życiu nie zrobiłbym tego ponownie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Asiu[/b] zrób tak, jak jest na zdjęciu. Ciasto samo się rozpłaszczy pod wpływem wysokiej temperatury.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 6 lat temu
    Super przepis, muszę je zrobić z moim synkiem.
    Mam pytanie: czy ciasto po wyłożeniu "rozpłaszczyć" czy pozostawić tak jak jest pokazane na zdjęciu.
    Pozdrawiam.
    Super strona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Możesz dać margarynę, ale uważam, że tego typu ciasteczka są smaczniejsze na maśle. Masło zwykłe (bez dodatku oleju).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    xyz · 6 lat temu
    hej zamiast masa można dodać margaryne? jakie to ma być maso ? :eek:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Paulino[/b] nic się nie stanie. Możesz dodać :-)

Polub nas na ...

Początek strony