Ciasteczka owsiane z orzechami


Proste ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów. Ciasteczka są łatwe, lekkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, nie za słodkie i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
- 110g masła
- 60g cukru
- 1 jajko
- 80g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 20g skrobi ziemniaczanej i 60g mąki sojowej)
- 60g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej: płatków owsianych bezglutenowych)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekać.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać jajko.
- Osobno wymieszać mąkę z płatkami, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać do utartej masy i wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
- Ciasto wykładać łyżeczką, w dość sporych odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej.
- Po upieczeniu ciasteczka pozostawić na 2 minuty na blasze, następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 25 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.