Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Śnieżno- czekoladowe ciasteczka

Musiałam je zrobić ze względu na ich wspaniały wygląd ;) . Czekoladowe ciasteczka obtoczone w cukrze pudrze. Podczas pieczenia rosną, rozchodzą się na boki, dzięki czemu otrzymują swój rustykalny wygląd. Ciasteczka są smaczne, czekoladowe i miękkie.

Składniki:

  • 100g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • ok. 60g cukru puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Jajko, żółtko i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dalej ubijając, dodać ostudzoną, ale płynną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli i cynamon. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
  3. Nabrać trochę ciasta łyżeczką, uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć ją mocno w cukrze pudrze. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą dwie blachy ciasteczek).
  4. W ten sam sposób uformować resztę kulek i układać je na blasze, w co najmniej 2 cm odstępach.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, 14 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 12 minut 150°C).  

Smacznego.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: Living at Home wydanie 11/2004.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 14 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 25
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Śnieżno- czekoladowe ciasteczka

Śnieżno- czekoladowe ciasteczka

Śnieżno- czekoladowe ciasteczka

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (50)

  1. Mariola

Ciasteczka rewelacja! Wyszły pyszne, a to dopiero moje poczatki jesli chodzi o pieczenie zapewne upieke je jeszcze nie raz.

  Załączniki
 
  1. Gabi

Cos niesamowitego! Jutro zabieram sie za nie i dam znac jak mi poszlo ;>

  Załączniki
 
  1. Agata

Te ciasteczka są po prostu pyszne!I na dodatek latwe w przygotowaniu!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agato tak.

  Załączniki
 
  1. Agata

W punkcie 2. chodzi o ubijanie mikserem?

  Załączniki
 
  1. Karolina Wojciechowska

Droga Joanno dziękuję za odpowiedź.... Przed chwilą właśnie zrobiłam ciasteczka.. Wyszły przepyszne, żółtka ubijałam 25 min. bo nie wiedziałam, że nie mają być ubite na taką sztywną pianę... Pozdrawiam KAROLCIA

  Załączniki
 
  1. Joanna

Karolciu masło i połamaną na kawałki czekoladę włóż do miseczki. Miseczkę umieść na garnku z gotującą się wodą. Wody do garnka nalej niedużo, tak na dnie, aby woda nie dotykała spodu miski. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada i masło się roztopią.

  Załączniki
 
  1. Karolina Wojciechowska

Proszę o szybką odpowiedź... =*

  Załączniki
 
  1. Karolina Wojciechowska

Co to znaczy ta "Kąpiel wodna" bo chcę zrobić te ciastka a nie wiemjak.. ^^

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kaju można.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony