Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
50 Komentarzy
Śnieżno- czekoladowe ciasteczka

Musiałam je zrobić ze względu na ich wspaniały wygląd. Czekoladowe ciasteczka obtoczone w cukrze pudrze. Podczas pieczenia rosną, rozchodzą się na boki, dzięki czemu otrzymują swój rustykalny wygląd. Ciasteczka są smaczne, czekoladowe i miękkie.

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • ok. 60 g cukru puder do obtoczeniat

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Jajko, żółtko i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dalej ubijając, dodać ostudzoną, ale płynną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli i cynamon. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
  3. Nabrać trochę ciasta łyżeczką, uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć ją mocno w cukrze pudrze. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. W ten sam sposób uformować resztę kulek i układać je na blasze, w co najmniej 2 cm odstępach. (Wychodzą dwie blachy ciasteczek).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, 14 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 12 minut 150°C).

Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: Living at Home wydanie 11/2004.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Śnieżno- czekoladowe ciasteczka Śnieżno- czekoladowe ciasteczka Śnieżno- czekoladowe ciasteczka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 3 lat temu
    Ciasteczka rewelacja! Wyszły pyszne, a to dopiero moje poczatki jesli chodzi o pieczenie:) zapewne upieke je jeszcze nie raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabi · 3 lat temu
    Cos niesamowitego! Jutro zabieram sie za nie i dam znac jak mi poszlo ;>
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    Te ciasteczka są po prostu pyszne!I na dodatek latwe w przygotowaniu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Agato[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    W punkcie 2. chodzi o ubijanie mikserem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina Wojciechows · 4 lat temu
    Droga Joanno dziękuję za odpowiedź.... Przed chwilą właśnie zrobiłam ciasteczka.. Wyszły przepyszne, żółtka ubijałam 25 min. bo nie wiedziałam, że nie mają być ubite na taką sztywną pianę... Pozdrawiam KAROLCIA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Karolciu[/b] masło i połamaną na kawałki czekoladę włóż do miseczki. Miseczkę umieść na garnku z gotującą się wodą. Wody do garnka nalej niedużo, tak na dnie, aby woda nie dotykała spodu miski. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada i masło się roztopią.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina Wojciechows · 4 lat temu
    Proszę o szybką odpowiedź... =*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina Wojciechows · 4 lat temu
    Co to znaczy ta "Kąpiel wodna" bo chcę zrobić te ciastka a nie wiemjak.. ^^
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kaju[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaja · 5 lat temu
    Czy można je trzymać dłużej w lodówce (tak około 3-4 godziny)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Klaudio[/b] tak, powinno się ciasto schłodzić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 5 lat temu
    Mam pytane czy trzeba wkłdać ciasto do lodówki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kajo[/b] nie można. Ciasteczka wyszłyby za suche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaja · 5 lat temu
    Czy można zastąpić czekoladę kakaem? Mam naprawdę dobre kakao w domu, ale nie mam czekolady. Czy można dokonać takiej zmiany i ewentualnie ile należy dać tego kakao?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kamilu[/b] ciasto musi być gęste, aby dało się formować kulki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kamil · 5 lat temu
    masa miała wyjść taka gęsta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jakub · 5 lat temu
    Właśnie kombinuje jak dodać tu mięty by ciasta zyskały smak i orzeźwienie mięty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 5 lat temu
    Ciastka są grnialne, ja robię pół z czekolady mlecznej i pół z gorzkiej.
    Strona i przepisy wspaniała, ale drobne ale-jak dla mnie bardzo ważne, bo często drukuję przepisy. Myśle, że niepotrzebnie drukują się wszystkie zdjęcia-drukując ten przepis wydrukowało mi 3 strony, na pierwszej zdjęcie i przepis(to by wystarczyło), a na następnych zdjęcia i reklamy.
    Pozdrawiam, Basia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnes · 5 lat temu
    Zrobiam i ja. Są pyszne,mięciutkie i wyglądają bosko. Następnym razem nie dodam cynamonu żeby byy tylko mega czekoladowe. Pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony