Musiałam je zrobić ze względu na ich wspaniały wygląd. Czekoladowe ciasteczka obtoczone w cukrze pudrze. Podczas pieczenia rosną, rozchodzą się na boki, dzięki czemu otrzymują swój rustykalny wygląd. Ciasteczka są smaczne, czekoladowe i miękkie.
Składniki:
100 g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
50 g masła
50 g cukru
1 jajko
1 żółtko
100 g mąki pszennej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
ok. 60 g cukru puder do obtoczeniat
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Jajko, żółtko i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dalej ubijając, dodać ostudzoną, ale płynną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli i cynamon. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Nabrać trochę ciasta łyżeczką, uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć ją mocno w cukrze pudrze. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W ten sam sposób uformować resztę kulek i układać je na blasze, w co najmniej 2 cm odstępach. (Wychodzą dwie blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, 14 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 12 minut 150°C).
Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: Living at Home wydanie 11/2004.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Droga Joanno dziękuję za odpowiedź.... Przed chwilą właśnie zrobiłam ciasteczka.. Wyszły przepyszne, żółtka ubijałam 25 min. bo nie wiedziałam, że nie mają być ubite na taką sztywną pianę... Pozdrawiam KAROLCIA
[b]Karolciu[/b] masło i połamaną na kawałki czekoladę włóż do miseczki. Miseczkę umieść na garnku z gotującą się wodą. Wody do garnka nalej niedużo, tak na dnie, aby woda nie dotykała spodu miski. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada i masło się roztopią.
Czy można zastąpić czekoladę kakaem? Mam naprawdę dobre kakao w domu, ale nie mam czekolady. Czy można dokonać takiej zmiany i ewentualnie ile należy dać tego kakao?
Ciastka są grnialne, ja robię pół z czekolady mlecznej i pół z gorzkiej.
Strona i przepisy wspaniała, ale drobne ale-jak dla mnie bardzo ważne, bo często drukuję przepisy. Myśle, że niepotrzebnie drukują się wszystkie zdjęcia-drukując ten przepis wydrukowało mi 3 strony, na pierwszej zdjęcie i przepis(to by wystarczyło), a na następnych zdjęcia i reklamy.
Pozdrawiam, Basia
skopałam ciasto z paczki- tzn bardziej piekarnik niż ja i wtedy trafiłam na ten przepis.... Cieszę się, że zepsuł mi się ten termoobieg bo ciasto wyszło super!
Szarlotka pyszna! Ciasto jest tak kruche, rozpływa się w ustach. Jedyna rzecz która zmieniłam, to sposób przygotowania jabłek. Nie miałam szarej renety, użyłam to co było, do jabłek dodałam sok ...
@ŁucjaUżywam przepisu na ten biszkopt gdy robie torty. Nie nasaczam go ale można ale smaruje np.konfitura lub dżemem ... z nasaczaniem mozna nie raz przesadzic
Najczęściej komentowane