Rogaliki serowe z powidłami

Bardzo kruche, a nawet powiedziałabym przypominające ciasto francuskie, delikatne rogaliki serowe z marmoladą lub powidłami. Rogaliki posypane są z góry cukrem pudrem. Samo ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Dzięki słodkiemu nadzieniu smakują wyśmienicie nawet bez posypywania cukrem. Moja mama robiła te rogaliki z twarogiem. Ja robię je z serkiem kremowym typu Philadelphia. Może być też inny serek twarożkowy byle nie był kwaśny i był w miarę gęsty.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g twarogu zmielonego lub serka kremowego typu Philadelphia, zimnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • ok. 200 g marmolady lub powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jajko wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem.
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, ser i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto. (Można ręcznie, ale polecam użyć mikser ręczny z mieszadłami do wyrabiania ciasta, aby ciasto nie ogrzało się od rąk).
  3. Ciasto przełożyć na grubo posypany mąką blat. (Ciasto jest klejące). Podzielić na 4 równe części.

2

  1. Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła dość cienko na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów. (Ciasto przed wałkowaniem posyp z góry mąką. Wałek również oprósz mąką. Ważne, żeby w ciasto nie wgniatać dodatkowej mąki, z zewnątrz można ;)).

3

  1. Na każdy trójkąt nałożyć ok. ⅔ łyżeczki powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Dobrze skleić, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło. Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).

4

5

  1. Przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki resztą jajka.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  3. Chłodne oprószyć cukrem pudrem.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 32

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Rogaliki serowe z powidłami Rogaliki serowe z powidłami Rogaliki serowe z powidłami