ciasteczka orzechowe z dżemem

Kruche ciasteczka orzechowe przekładane dżemem. W oryginalnym przepisie podany jest dżem cytrynowy i z nim zrobiłam też te ciasteczka. Jednak dżem może być dowolny. Nawet czerwony byłby ładniejszy dla kontrastu…, ale i żółty ma swój urok ;)

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 240g mąki pszennej
  • 240g margaryny
  • 140g cukru pudru
  • 150g zmielonych orzechów laskowych (mogą być również włoskie lub migdały)
  • 2 łyżki mleka

Nadzienie:

  • około 200g dżemu cytrynowego (lub innego, dowolnego)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować porcjami na posypanym mąką blacie. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5cm. W połowie ciasteczek wykroić środek przy pomocy mniejszej foremki. (Pozostałe ciasto z wykrojonych środków można ponownie zagnieść i wykorzystać na dodatkowe ciasteczka lub upiec i po dwa skleić z dżemem).
  3. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Ciasteczka ostudzić na kratce z piekarnika.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko i posmarować nim całe ciasteczka.
  6. Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem i nałożyć je na ciasteczka z dżemem lekko dociskając.
  7. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach.

Przepis pochodzi z gazety: „Die große Advents- Bäckerei”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasteczka orzechowe

ciasteczka orzechowe