Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
22 Komentarzy

Cantuccini dwukolorowe

Koleżanka opowiadała mi, że będąc we Włoszech jadła cantuccini dwukolorowe. Pomyślałam, że to świetny pomysł, aby spróbować upiec biało- czarne cantuccini. Już sobie wyobrażałam ich ładny wygląd. Jedynie, czego się bałam to, że dwa ciasta nie będą się chciały ze sobą połączyć, bądź też podczas krojenia na kawałki pękną na złączeniu kolorów. Na szczęście wszystko poszło gładko i cantuccini wyszły takie, jakie chciałam. Polecam dla miłośników cantuccini i nie tylko.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 80g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g migdałów
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 170g cukru
  • 15g kakao
  • 60g suszonych moreli

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zalać wrzątkiem i następnie obrać ze skórki. Migdały przełożyć na sitko i pozostawić do wyschnięcia.
  2. Morele pokroić na małe kawałeczki.
  3. W misce wymieszać mąkę, 70g masła, jajka, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i 10g masła, a do drugiej morele. Obie połówki ciasta ponownie zagnieść. Do obu dodać po połowie migdałów.
  4. Ciasta zawinąć oddzielnie w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  5. Oba ciasta podzielić na 4 części. Z każdej części uformować długi, cieniutki wałeczek o długości 30cm. Biały wałek skleić z ciemnym tak, aby powstał wałek dwukolorowy. Gotowe wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w szerokich odstępach (Najlepiej przedzielić wałki kawałkami papieru do pieczenia, aby podczas pieczenia się nie posklejały. Ciasto rozchodzi się na boki).

02

  1. Ciasto podpiec 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200°C. Lekko ostudzić.

03

  1. Ciasto pokroić w lekko ukośne kawałki (kromki) o grubości ok. 1- 2cm. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nacięciem do dołu.
  2. Piec kolejne 10 minut w temperaturze 200°C, aż ciasteczka ładnie się zarumienią. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

04

  1. Ciasteczka przechowywać w puszkach.
zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Cantuccini dwukolorowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    klusia · 4 lat temu
    ciasteczka wspaniałe,bardzo smakowały moim gościom. super pasują nie tylko do kawy ale też do likieru kawowego domowej roboty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Aniu[/b] cieszę się, że Ci smakują. Z daktylami muszą być również pyszne :-) Pomyślę nad tą kawą. Można by było otworzyć nową kategorię z napojami do ciast 8) . Na forum założyłam właśnie nowy wątek "Propozycje przepisów", którym możecie wpisywać swoje życzenia, a ja postaram się w miarę możliwości je spełniać :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    Witaj Joasiu
    Właśnie delektuję się ciasteczkami.Do części kakaowej dodałam ok.100g daktyli a do całości pół szklanki cukru.Ciasteczka są kruche i nie za słodkie.Obiecuję częściej korzystać z Twoich przepisów.Gdybym mogła prosić to dodaj parę przepisów na parzenie kawy,bo byłyby pod ręką na takie jak ta chwile.Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Aniu[/b] możesz oczywiście dać daktyle. Powodzenia i smacznego :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    Fantastyczne ciasteczka.Jutro planuję je upiec.Uwielbiam wszelkie ciastowe słodkości a z tym przepisem się nie spotkałam choć ich już sporo przetestowałam.Ciekawa jestem,czy zamiast moreli można dodać daktyle,oczywiście zmniejszając ilość cukru.Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Kundziu[/b] z ilością cukru to już rzecz gustu. Zależy co kto lubi. Jedni lubią słodkie wypieki, inni bardzo redukują cukier. Możesz oczywiście zmniejszyć ilość cukru, jeśli tak wolisz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kundzia · 8 lat temu
    za duzo cukru ciastka za slodkie;/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 8 lat temu
    cukru zwyklego czy pudru? moze trzeba bylo napisac bo nie kazdy jest tu doswiadczonym piekarzem. albo chociaz napisac ja zrobic zeby nie bylo grudek. zastanow sie najpierw zanim dodasz jakis przepis;/

    Odpowiedź: Przykro mi, że komentarz jest zwyczajnie obraźliwy.Chodzi o zwykły cukier. Jeśli ma być puder, albo waniliowy to jest to wyraźnie napisane. Jakich grudek? Należy zagnieść ciasto kruche tak, aby było jednolite. Nie powinno być żadnych grudek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izaa · 8 lat temu
    pięknie się prezentują kiedyś miałam przepis ale nie zrobiłam. Widząc Twoje zdjęcia znów nabrałam ochoty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kuchareczka · 8 lat temu
    Cudowne! tez chce takie upiec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ivon · 8 lat temu
    Wyglądają tak smacznie, że aż chce się po nie sięgnąć !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kabamaiga · 8 lat temu
    Przepiękne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dagmara_65 · 8 lat temu
    Bardzo oryginalne i apetycznie prezentujące się ciasteczka! pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    Dziękuję ślicznie za miłe komentarze :lol:
    [b]Myniolinko[/b] chętnie bym Ci taką puszeczkę podarowała, ale niestety już nic nie zostało. Zapakowałam ciasteczka i syn zaniósł je do przedszkola jako prezent dla przedszkolanek na zakończenie roku ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ciastella · 8 lat temu
    świetnie wyglądają;D normalnie założenie bloga to najpiękniejsza rzecz pod słońcem, mogę cieszyć teraz swoje oczy tak pięknymi wypiekami;DD Sliczne;*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    milk_chocolate84 · 8 lat temu
    ale one piękne Zapisuję przepis, muszę wypróbować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    chyba już się nie oprę i po raz pierwszy upiekę te chrupiące ciasteczka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    myniolinka · 8 lat temu
    to ja poproszę taką puszeczkę z ciastkami cudnie wyglądają!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Pięknie się prezentują takie dwukolorowe. Koniecznie muszę takie zrobić!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viridianka · 8 lat temu
    jestem miłośniczką cantucci od kilku dni, na bank we własnej kuchni muszę jakieś upiec (: Twoje są przepiękne!

Polub nas na ...

Początek strony