Cantuccini dwukolorowe

Koleżanka opowiadała mi, że będąc we Włoszech jadła cantuccini dwukolorowe. Pomyślałam, że to świetny pomysł, aby spróbować upiec biało- czarne cantuccini. Już sobie wyobrażałam ich ładny wygląd. Jedynie, czego się bałam to, że dwa ciasta nie będą się chciały ze sobą połączyć, bądź też podczas krojenia na kawałki pękną na złączeniu kolorów. Na szczęście wszystko poszło gładko i cantuccini wyszły takie, jakie chciałam. Polecam dla miłośników cantuccini i nie tylko.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 80g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g migdałów
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 170g cukru
  • 15g kakao
  • 60g suszonych moreli

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zalać wrzątkiem i następnie obrać ze skórki. Migdały przełożyć na sitko i pozostawić do wyschnięcia.
  2. Morele pokroić na małe kawałeczki.
  3. W misce wymieszać mąkę, 70g masła, jajka, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i 10g masła, a do drugiej morele. Obie połówki ciasta ponownie zagnieść. Do obu dodać po połowie migdałów.
  4. Ciasta zawinąć oddzielnie w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  5. Oba ciasta podzielić na 4 części. Z każdej części uformować długi, cieniutki wałeczek o długości 30cm. Biały wałek skleić z ciemnym tak, aby powstał wałek dwukolorowy. Gotowe wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w szerokich odstępach (Najlepiej przedzielić wałki kawałkami papieru do pieczenia, aby podczas pieczenia się nie posklejały. Ciasto rozchodzi się na boki).

02

  1. Ciasto podpiec 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200°C. Lekko ostudzić.

03

  1. Ciasto pokroić w lekko ukośne kawałki (kromki) o grubości ok. 1- 2cm. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nacięciem do dołu.
  2. Piec kolejne 10 minut w temperaturze 200°C, aż ciasteczka ładnie się zarumienią. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

04

  1. Ciasteczka przechowywać w puszkach.
zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Cantuccini dwukolorowe