Ciasteczka lawendowe
W ogródku i w kuchni pachnie lawendą. Pieką się lawendowe ciasteczka. Są bardzo kruche i szybkie w przygotowaniu. Lawenda nadaje ciasteczkom ciekawej nuty. Jest delikatnie wyczuwalna. Nie jest jej bowiem dużo.
Składniki:
- 140 g masła, temperatura pokojowa
- 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy
- 65 g cukru
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 240 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 filiżanka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Cukier wymieszać z lawendą.
- Masło utrzeć mikserem ze skórką z cytryny i cukrem z lawendą na puszystą masę. Dalej miksując dodać po jednym żółtku. Dodać mąkę i najlepiej ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i wykrawać ciasteczka. Ciasteczka powinny mieć ok. 5mm grubości. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Przepis pochodzi ze strony: www.bym.de, „Lavendelkekse”.
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 15 min. | |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. | |
Liczba sztuk: |
około 30 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.