Ciasteczka lawendowe

W ogródku i w kuchni pachnie lawendą. Pieką się lawendowe ciasteczka. Są bardzo kruche i szybkie w przygotowaniu. Lawenda nadaje ciasteczkom ciekawej nuty. Jest delikatnie wyczuwalna. Nie jest jej bowiem dużo.
Składniki:
- 140g zimnego masła
- 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy
- 65g cukru
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 240g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 filiżanka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Cukier wymieszać z lawendą.
- Masło utrzeć mikserem ze skórką z cytryny i cukrem z lawendą na puszystą masę. Dalej miksując dodać po jednym żółtku. Dodać mąkę i najlepiej ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i wykrawać ciasteczka. Ciasteczka powinny mieć ok. 5mm grubości. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Przepis pochodzi ze strony: www.bym.de, „Lavendelkekse”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 15 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 30 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.