Ciasteczka lawendowe

W ogródku i w kuchni pachnie lawendą. Pieką się lawendowe ciasteczka. Są bardzo kruche i szybkie w przygotowaniu. Lawenda nadaje ciasteczkom ciekawej nuty. Jest delikatnie wyczuwalna. Nie jest jej bowiem dużo.

Składniki:

  • 140 g masła, temperatura pokojowa
  • 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy
  • 65 g cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 240 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 filiżanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Cukier wymieszać z lawendą.
  2. Masło utrzeć mikserem ze skórką z cytryny i cukrem z lawendą na puszystą masę. Dalej miksując dodać po jednym żółtku. Dodać mąkę i najlepiej ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i wykrawać ciasteczka. Ciasteczka powinny mieć ok. 5mm grubości. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.bym.de, „Lavendelkekse”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Ciasteczka lawendowe