Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy

Marmurkowce

Kruche ciasteczka marmurkowe z kremem orzechowo- czekoladowym i orzechami laskowymi. Szybkie i proste do przygotowania. Wymyśliłam je dla dzieci specjalnie na Dzień Matki, bo moje maluchy ciast właściwie nie lubią tylko proste ciasteczka.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 2 żółtka
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • czubata łyżka kakao
  • około 40g orzechów laskowych
  • 2 łyżki kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella
  • 1 czekolada (może być gorzka, mleczna lub biała. Dałam gorzką)

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, margaryny, żółtek, cukru i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na pół i do jednej połowy dodać kakao. Zagnieść ciasto z kakao. Owinąć oba ciasta w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasta zagnieść razem, ale tylko troszeczkę, aby ciasto nabrało marmurkowego wyglądu.

02

  1. Z ciasta formować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (Wychodzą 2 blachy ciasteczek). W każdej kulce zrobić wgłębienie palcem.

03

  1. Wgłębienie wypełnić Nutellą. W Nutellę wcisnąć lekko orzecha. Na końcu ciasteczka posmarować białkiem.

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 200°C. Ostudzić.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować nią ciasteczka.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Marmurkowce

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nodame · 4 lat temu
    Super przepisy, świetna stonka;) Oglądam i aż mi ślinka cieknie...;P Mam pootwierane w zakładkach w wyszukiwarce już kilka propozycji na jutrzejsze małe conieco;)
    Jestem totalnym beztalenciem w pieczeniu ale Twoje przepisy są bardzo czytelne i mają ekstra fotki!!!;)
    Piękne dzięki za super stronkę i proszę o więcej!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pati · 4 lat temu
    w końcu normalne przepisy które nie są jakąś niedorzeczną paplaniną jak z telewizji... które są ładnie opisane na zdjęciach ładnie wyglądają a jak przychodzi co do czego to nic z tego nie wychodzi najlepsza strona na świecie... aż w końcu polubiłam pieczenie
    :))))))))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Magdaleno[/b] nieduże, coś jak orzech włoski. Mnie wyszło około 30 sztuk. Ciasto możesz rozwałkować i wykrawać ciasteczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 5 lat temu
    Witam! Jakiej wielkości mają być te kulki? Czy można to ciasto rozwałkować i wycinać figurki foremkami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Cathi[/b] hehe, chyba musisz znowu coś upiec ;-) Cieszę się, że jesteś zadowolona również z innych przepisów :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cathi · 6 lat temu
    No i potwierdziło się, że mężczyźni do duże dzieci. Mój ukochany podkradał jeszcze ciepłe ciasteczka z kratki, a następnego dnia zabrał ze sobą do pracy wszystkie jakie zostały;) dzięki Pani przepisom usłyszałam niezliczoną ilość komplementów więc dziękuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasior · 6 lat temu
    Ciasteczka są niesamowite! To taka ulepszona wersja kruchych ślimaczków, ale smak identyczny na uczelni zrobiły furorę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    emma001 · 8 lat temu
    Sliczne te ciasteczka. Uwielbiam ich kolorek ;
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    ciasteczka.. lubię. szczególnie kolorowe :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anytsujx · 8 lat temu
    Ciastka wyglądają bardzo smakowicie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viridianka · 8 lat temu
    takie małe zeberki ciasteczka, przesłodko się prezentują (:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zauberi · 8 lat temu
    super wyglądają!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    wyśmienite! mają cudowną barwę!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izaa · 8 lat temu
    ślicznie wyglądają ciasteczka i ta czekolada ojjj pychaaaa

Polub nas na ...

Początek strony