Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Marmurkowce

Kruche ciasteczka marmurkowe z Nutellą i orzechami laskowymi. Szybkie i proste do przygotowania. Wymyśliłam je dla dzieci specjalnie na Dzień Matki, bo moje maluchy ciast właściwie nie lubią tylko proste ciasteczka.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 2 żółtka
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • czubata łyżka kakao
  • około 40g orzechów laskowych
  • 2 łyżki kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella
  • 1 czekolada (może być gorzka, mleczna lub biała. Dałam gorzką)

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, margaryny, żółtek, cukru i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na pół i do jednej połowy dodać kakao. Zagnieść ciasto z kakao. Owinąć oba ciasta w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30min.
  2. Schłodzone ciasta zagnieść razem, ale tylko troszeczkę, aby ciasto nabrało marmurkowego wyglądu.

02

  1. Z ciasta formować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (Wychodzą 2 blachy ciasteczek). W każdej kulce zrobić wgłębienie palcem.

03

  1. Wgłębienie wypełnić Nutellą. W Nutellę wcisnąć lekko orzecha. Na końcu ciasteczka posmarować białkiem.

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 15min. w temperaturze 200°C. Ostudzić.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować nią ciasteczka.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Marmurkowce

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony