Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Migdałowe krążki w czekoladzie

Na odwiedziny koleżanek zrobiłam ciasto „Rafaello na krakersach”, a dla dzieci te ciasteczka.  Znalazłam je w książce z wypiekami bożonarodzeniowymi „Weihnachtsbäckerei für Kinder”. Wyglądały na proste i takie też są. 

Składniki:

  • 125g zmielonych migdałów
  • 200g miękkiego masła
  • 125g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250g mąki
  • 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Migdały lekko zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ostudzić.
  2. Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól i jajko. Utrzeć na gładką masę.
  3. Mąkę wymieszać z migdałami.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z migdałami.
  5. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Zrobiła krążki o wielkości około 6cm średnicy, ale mogą być dowolne lub też inne kształty).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 12min. w temperaturze 180°C na środkowej szynie. (Wyszły 4 blachy). Ciasteczka ostudzić.
  2. Roztopić połamaną na kawałki czekoladę w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać do połowy w czekoladzie lub smarować pędzlem i układać na kratce z piekarnika, aby czekolada zastygła.
zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 12 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 60
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Migdałowe krążki w czekoladzie

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony