Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Migdałowe krążki w czekoladzie

Proste ciastka wyciskane z rękawa cukierniczego, lekko migdałowe i do połowy oblane czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 200 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • ok. 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać jajko.
  2. Osobno wymieszać mąkę ze zmielonymi orzechami (lub migdałami).
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z orzechami.
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy i wyciskać krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Zrobiłam krążki o wielkości ok. 7- 8 cm średnicy, ale mogą być dowolne lub też inne kształty).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Wychodzą 3 blachy ciastek). Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać do połowy w czekoladzie lub smarować silikonowym pędzlem. Układać na kratce kuchennej, aby czekolada zastygła.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Weihnachtsbäckerei für Kinder".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Migdałowe krążki w czekoladzie Migdałowe krążki w czekoladzie

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Iryna

Ciasteczka obłędne

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 tygodnie temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. ola

Przepis rewelacyjny, moje corki zachwycone!

  Załączniki
 
  1. Iwona

Ciastka są przepyszne!!! Jak na pierwszy raz to nawet nie wyszły jakoś strasznie koślawe :-) Polecam wszystkim. Przepis na stałe zagości u mnie w domu.

  Załączniki
 
  1. Magda

Witam :-) czy migdały można pominąć? jeśli tak to czy zamiast nich dodać więcej mąki? i o ile? :-)

  Załączniki
 
  1. Cezonia

Wspaniale wyglądają!

  Załączniki
 
  1. Bea

Swietnie sie prezentuja!
To ostatnie zdjecie barrrdzo do mnie przemawia

Pozdrawiam serdecznie!

  Załączniki
 
  1. Justin&Dorothy

Hmmm.. wyglądają smakowicie.. Zapisuję przepis i zabieram się do pieczenia

  Załączniki
 
  1. milk_chocolate84

proste, pięknie wygląda, i pewnie wspaniale smakuje Uwielbiam takie wypieki.

  Załączniki
 
  1. asieja

Pewnie nie powstrzymałabym się przed złapaniem jednego ciasteczka. najlepiej gdyby na jednym się skończyło. wyglądają pięknie.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony