Migdałowe krążki w czekoladzie


Proste ciastka wyciskane z rękawa cukierniczego, lekko migdałowe i do połowy oblane czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g zmielonych orzechów lub migdałów
- 200 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- ok. 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać jajko.
- Osobno wymieszać mąkę ze zmielonymi orzechami (lub migdałami).
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z orzechami.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy i wyciskać krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Zrobiłam krążki o wielkości ok. 7- 8 cm średnicy, ale mogą być dowolne lub też inne kształty).
- Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Wychodzą 3 blachy ciastek). Pozostawić do ostygnięcia.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać do połowy w czekoladzie lub smarować silikonowym pędzlem. Układać na kratce kuchennej, aby czekolada zastygła.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Weihnachtsbäckerei für Kinder".
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 25 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.