Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy
Migdałowe krążki w czekoladzie

Proste ciastka wyciskane z rękawa cukierniczego, lekko migdałowe i do połowy oblane czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 200 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • ok. 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać jajko.
  2. Osobno wymieszać mąkę ze zmielonymi orzechami (lub migdałami).
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z orzechami.
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy i wyciskać krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Zrobiłam krążki o wielkości ok. 7- 8 cm średnicy, ale mogą być dowolne lub też inne kształty).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Wychodzą 3 blachy ciastek). Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać do połowy w czekoladzie lub smarować silikonowym pędzlem. Układać na kratce kuchennej, aby czekolada zastygła.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Weihnachtsbäckerei für Kinder".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Migdałowe krążki w czekoladzie Migdałowe krążki w czekoladzie

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 miesięcy temu
    Czy można użyć migdałów ze skórką czy muszą być obrane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iryna · 6 miesięcy temu
    Ciasteczka obłędne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 4 lat temu
    Przepis rewelacyjny, moje corki zachwycone!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 4 lat temu
    Ciastka są przepyszne!!! Jak na pierwszy raz to nawet nie wyszły jakoś strasznie koślawe :-) Polecam wszystkim. Przepis na stałe zagości u mnie w domu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Witam :-) czy migdały można pominąć? jeśli tak to czy zamiast nich dodać więcej mąki? i o ile? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cezonia · 8 lat temu
    Wspaniale wyglądają!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bea · 8 lat temu
    Swietnie sie prezentuja!
    To ostatnie zdjecie barrrdzo do mnie przemawia
    Pozdrawiam serdecznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justin&Dorothy · 8 lat temu
    Hmmm.. wyglądają smakowicie..:) Zapisuję przepis i zabieram się do pieczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    milk_chocolate84 · 8 lat temu
    proste, pięknie wygląda, i pewnie wspaniale smakuje Uwielbiam takie wypieki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    Pewnie nie powstrzymałabym się przed złapaniem jednego ciasteczka. najlepiej gdyby na jednym się skończyło. wyglądają pięknie.

Polub nas na ...

Początek strony