Szyszki


Szyszki z ryżu preparowanego i cukierków krówek. Słodkie, smaczne, szybkie i proste do przygotowania.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 60 g ryżu preparowanego
- 300 g* cukierków krówek
- 125 g masła (lub margaryny)
Sposób przygotowania:
- Krówki pokroić na małe kawałki i razem z masłem roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Mieszać cierpliwie, aż powstanie gładka masa. (Staram się, aby masa była gładka, ale jeśli pozostaną małe kawałki krówek to też można tak zostawić).
- Garnek ściągnąć z pieca i od razu dodać ryż. Wymieszać łyżką.
- Poczekać chwilę, aby masa lekko ostygła i nie parzyła w ręce. Z ciepłej masy uformować rękami dowolnej wielkości szyszki. (Gdyby masa mocno się do rąk kleiła, opłukać ręce wodą). Szyszki formować sprawnie i dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga.
- Szyszki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia.
- Przechowywać w lodówce do kilku dni.
Uwagi:
* Ważę 300 g krówek bez papierków, dlatego należy kupić ich więcej ok. 500g.
W wersji bezglutenowej proszę wybrać krówki bezglutenowe.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.