Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy

ciasteczka pistacjowe z marcepanem

Kruche ciasteczka z miękkim marcepanowym środkiem. Ciasteczka są smaczne, oryginalne i mocno marcepanowe. Ich zaletą jest dość szybki czas przygotowania. Nie musimy wykrawać, bądź formować pojedynczych ciasteczek. Pieczemy 3 wałki ciasta, a po ostygnięciu, kroimy je dopiero na mniejsze kawałki.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 130g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80g posiekanych pistacji *
  • 400g masy marcepanowej
  • 5 łyżek mleka
  • 2- 3 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cynamon, szczyptę soli, 80g cukru pudru, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. 10g pistacji odłożyć na bok. Resztę zmielić. Dodać do masy marcepanowej i zagnieść na jednolitą masę. Z masy uformować 3 wałki o długości 30cm.
  3. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na blacie posypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 10 x 30cm. Ciasto posmarować mlekiem przy pomocy pędzla. Na ciasto położyć wałek z masy marcepanowej i zwinąć. Powstałe 3 wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół.

02

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C.
  2. 50g cukru pudru wymieszać z rumem. Jeszcze ciepłe wałki posmarować lukrem i posypać odłożonymi pistacjami. Ostudzić na kratce z piekarnika. Kolejno pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.

Uwaga:

* Można kupić obrane, siekane pistacje (ich cena jest bardzo wysoka) albo w skorupach (mogą być solone). Waga podana jest bez skorupek.

Przepis pochodzi ze strony: www.livingathome.de, „Pistazien- Plätzchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

ciasteczka pistacjowe z marcepanem

ciasteczka pistacjowe z marcepanem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Witam, to mój 4 przepis, który upieklam z tej strony i chociaż bardzo słodki jest przepyszny... :lol: Wszystko wychodzi super...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joasia · 4 lat temu
    Ciasteczka wyszly rewelacyjne:) fakt, koszt troszke duzy jezeli chodzi o pistacje ale powiem szczerze, ze warto:) swietny przepis, polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Olu[/b] z reguły ciasteczka można trzymać ok. 2- 6tyg. (czasami nawet dłużej) w szczelnie zamkniętej puszce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    jak długo można przechowywać te ciasteczka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 8 lat temu
    probowalam....sa rewelacyjne!!!!!polecam goraco milosnikom marcepana.

Polub nas na ...

Początek strony