Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasteczka pistacjowe z marcepanem

Kruche ciasteczka z miękkim marcepanowym środkiem. Ciasteczka są smaczne, oryginalne i mocno marcepanowe. Ich zaletą jest dość szybki czas przygotowania. Nie musimy wykrawać, bądź formować pojedynczych ciasteczek. Pieczemy 3 wałki ciasta, a po ostygnięciu, kroimy je dopiero na mniejsze kawałki.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 130g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80g posiekanych pistacji *
  • 400g masy marcepanowej
  • 5 łyżek mleka
  • 2- 3 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cynamon, szczyptę soli, 80g cukru pudru, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. 10g pistacji odłożyć na bok. Resztę zmielić. Dodać do masy marcepanowej i zagnieść na jednolitą masę. Z masy uformować 3 wałki o długości 30cm.
  3. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na blacie posypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 10 x 30cm. Ciasto posmarować mlekiem przy pomocy pędzla. Na ciasto położyć wałek z masy marcepanowej i zwinąć. Powstałe 3 wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół.

02

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C.
  2. 50g cukru pudru wymieszać z rumem. Jeszcze ciepłe wałki posmarować lukrem i posypać odłożonymi pistacjami. Ostudzić na kratce z piekarnika. Kolejno pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.

Uwaga:

* Można kupić obrane, siekane pistacje (ich cena jest bardzo wysoka) albo w skorupach (mogą być solone). Waga podana jest bez skorupek.

Przepis pochodzi ze strony: www.livingathome.de, „Pistazien- Plätzchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

ciasteczka pistacjowe z marcepanem

ciasteczka pistacjowe z marcepanem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (5)

  1. Karolina

Witam, to mój 4 przepis, który upieklam z tej strony i chociaż bardzo słodki jest przepyszny... :lol: Wszystko wychodzi super...

  Załączniki
 
  1. Joasia

Ciasteczka wyszly rewelacyjne fakt, koszt troszke duzy jezeli chodzi o pistacje ale powiem szczerze, ze warto swietny przepis, polecam.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu z reguły ciasteczka można trzymać ok. 2- 6tyg. (czasami nawet dłużej) w szczelnie zamkniętej puszce.

  Załączniki
 
  1. Ola

jak długo można przechowywać te ciasteczka?

  Załączniki
 
  1. ewelina

probowalam....sa rewelacyjne!!!!!polecam goraco milosnikom marcepana.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony