Popękane ciasteczka czekoladowe (bezglutenowe)

Intensywnie czekoladowe ciasteczka bezglutenowe, miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Ciasteczka obtoczone są cukrze pudrze. Dzięki niemu po upieczeniu uzyskują fajny efekt popękania.

Ciasteczka piekłam na kilku mąkach. Najlepszy efekt uzyskałam po zastosowaniu uniwersalnej mąki Mehl Farine firmy Schär. Na innych mąkach (np. uniwersalna bezglutenowa z Lidla) ciasteczka się rozjeżdżają i wychodzą, nie kulki, a bardziej placki (popatrz ostatnie zdjęcie). Niemniej jednak te płaskie są równie smaczne. Ciasteczka można upiec również na samej skrobi ziemniaczanej, ale wychodzą również płaskie.

Jeśli szukasz przepisu na te ciasteczka, ale w wersji glutenowej to tutaj jest przepis: "Popękane ciasteczka czekoladowe".

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

  • 85 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (polecam firmy Schär: Mehl- Farine, patrz wstęp)
  • 25 g kakao
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 25 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 80 g drobnego cukru do wypieków

Dodatkowo:

  • ok. 40 g cukru pudru do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i zagnieść ręką. (Powstanie tak jakby delikatna kruszonka).
  2. Dodać cukier i jajko. Zagnieść w miarę szybko na jednolitą masę.
  3. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  4. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Cukier puder do obtoczenia przesiać do małej miseczki.
  6. Schłodzone ciasto podzielić na 12 części. (Najłatwiej zważyć całość i podzielić przez 12. Wychodzi, że jedna kulka waży ok. 23g).
  7. Formować kulki (w miarę szybko, aby ciasto się nie ogrzało) i obtaczać je pojedynczo w cukrze pudrze tak, aby były grubo pokryte cukrem. Układać w dużych odstępach na przygotowanej blasze.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić na blasze, ponieważ są miękkie. Dopiero lekko ciepłe można przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: Vegan & glutenfrei backen: mehr als 80 leckere Rezepte, Jane Hughes

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Popękane ciasteczka czekoladowe (bezglutenowe) Popękane ciasteczka czekoladowe (bezglutenowe) Popękane ciasteczka czekoladowe (bezglutenowe)