Ciasteczka z witrażykiem


Kruche ciasteczka z witrażem w środku. Witraż powstaje poprzez roztopienie się landrynek w środku ciasteczka. Ciasteczka są kolorowe, ładnie się prezentują, można zawiesić je na choince i cieszą oczy dzieci.
Składniki (na ok. 3 blachy ciasteczek):
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła, zimnego
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 50 g cukru pudru (lub zwykłego)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- landrynki (jedna paczka ok. 300 g)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru pudru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Schłodzone ciasto wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać większą foremką dowolne kształty.
- Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku wykroić mniejszą foremką otwór. (W ciasteczkach można zrobić dziurkę, jeśli chcemy powiesić je na choince. Dziurki zrobiłam tylną stroną patyczka do szaszłyków, a następnie powiększyłam je trochę, kręcąc patyczkiem w tych dziurkach. Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
- Piec w nagrzanym piekarniku najpierw przez ok. 7 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Następnie wysunąć blachę z piekarnika i w otwory włożyć cukierki. Blachę wsunąć z powrotem do piekarnika i piec dalej ok. 5 minut, aż landrynki się roztopią.
- Ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia, aby roztopiony cukierek stwardniał.
- W ten sam sposób upiec pozostałe ciasteczka.
- Chłodne ciasteczka można przechowywać do 4 tygodni w metalowej puszce. (Najlepiej rozdzielić warstwy ciasteczek umieszczonych w puszce kawałkiem papieru do pieczenia, aby zapobiec ewentualnemu sklejeniu się ciasteczek).
Uwagi:
- Landrynkę można włożyć w otwór od razu przed pieczeniem. Jednak roztapia się ona szybciej niż ciasteczka się upieką i "bulgota" do końca pieczenia ;)
- Jeśli chcecie zrobić mniejsze otwory, w których nie zmieści się cukierek, należy cukierki potłuc i pokruszonymi cukierkami wypełnić otwór. (Chcąc potłuc cukierki należy przełożyć je do woreczka do mrożenia i potłuc np. wałkiem).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 blachy ciasteczek |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.