Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Ciasteczka "Pocałunki wróżek"

Kruche, maślane ciasteczka, na których ułożone są czekoladki Toffifee, przykryte bezą. Ciasteczka są lekkie, delikatne, słodkie, z niespodzianką w środku, otuloną bezą. Beza jest chrupiąca z zewnątrz, a w środku jest lekko ciągnąca. Ciasteczka są łatwe do przygotowania i naprawdę bardzo smaczne.

Składniki na ok. 25 ciasteczek:

Ciasto kruche:

  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g masła, zimnego
  • 1 żółtko, zimne
  • 30 g cukru

Beza:

  • 2 białka
  • 120 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • Toffifee (mogą też być kostki czekolady lub inne pralinki np. Giotto, Rafaello, Küsschen)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki) i żółtka zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto wałkować, na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm i wykrawać kółka foremką o średnicy ok. 4,5- 5 cm. (Mogą być ze wzorem, jak u mnie. Ważne, aby ciasteczko było większe od Toffifee).
  3. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na środku każdego ciasteczka ułożyć Toffifee, wypukłą stroną do góry.

2

  1. Przygotować bezę: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo po łyżce cukier. (Piana bezowa jest gotowana, gdy będzie sztywna, lśniąca i cukier się rozpuści).
  2. Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z ozdobną, małą lub średniej wielkości końcówką. (U mnie nieduża końcówka w kształcie gwiazdki). Wyciskać pianę wkoło Toffifee, aby zakryła całą czekoladkę. (Najłatwiej zacząć od dołu, wyciskając pianę na ciasteczku, wkoło Toffifee, a następnie wyciskać pianę okrężnym ruchem do góry).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół) lub 150°C (termoobieg). (Beza powinna być sucha od zewnątrz i jasna).
  2. Ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia, ponieważ ciepłe są delikatne i przy próbie podniesienia ciasteczka do góry, może się beza odkleić.
  3. Chłodne ciasteczka można przechowywać do dwóch tygodni w metalowej puszce*.

Uwagi:

* Najlepiej rozdzielić warstwy ciasteczek umieszczonych w puszce kawałkiem papieru do pieczenia, aby zapobiec pojawieniu się wilgoci. Ja tego nie zrobiłam i ciasteczka pozostały suche, ale gdyby wystąpił problem, że w puszce beza mięknie, warto ten sposób następnym razem zastosować.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasteczka "Pocałunki wróżek" Ciasteczka "Pocałunki wróżek"

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony