Cytrynowa babka bez glutenu, laktozy i cukru

Smaczna, wilgotna i miękka babka cytrynowa. Nie zawiera ani glutenu, ani laktozy, a w smaku jej nic nie brakuje :). Cukier można zastąpić ksylitolem i będzie jeszcze zdrowiej ;). Polecam nie tylko osobom na diecie z wykluczeniem laktozy i glutenu. Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 45 g mąki kokosowej (lub zmiksowanych na mąkę wiórków kokosowych)
  • 80 g mąki ryżowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju np. rzepakowego
  • 150 g ksylitolu (lub cukru)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarować tłuszczem i posypać mąką np. ryżową). Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać mąki, skrobią i proszek do pieczenia.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  4. Do miski z mąkami dodać ksylitol (lub cukier), skórkę z cytryny, sok z cytryny, żółtka i olej. Zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę ok. 1 minuty. Na końcu wmieszać stopniowo i delikatnie szpatułką pianę z białek.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 °C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat, a gdy będzie lekko ciepła wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Cytrynowa babka bez glutenu, laktozy i cukru Cytrynowa babka bez glutenu, laktozy i cukru Cytrynowa babka bez glutenu, laktozy i cukru