Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Makowiec na kruchym cieście z kruszonką

Łatwy makowiec na kruchym cieście. Wilgotna masa makowa z bakaliami na maślanym, kruchym spodzie, pokryta chrupiąca kruszonką. Taki makowiec to tradycyjne, świąteczne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie.

Makowiec można przygotować również na mące bezglutenowej.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 200 g mąki kukurydzianej i 200 g skrobi ziemniaczanej)
  • 240 g masła
  • 150 g cukru

Masa makowa:

  • 200 g suchego, zmielonego maku
  • 180 ml wody
  • 180 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka)
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka. (Można też ciasto zagnieść ręcznie).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wsypać połowę ciasta i ugnieść na dnie. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W tym czasie przygotować masę makową. Zmielony mak, śmietanę i wodę wymieszać w garnku i zagotować. Gotować na małej mocy palnika tak długo, aż masa zgęstnieje (płyn odparuje, a mak napęcznieje). Ściągnąć z pieca. Wmieszać miód i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Bakalie posiekać.
  6. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i bakalie dodać do chłodnej masy makowej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać szpatułką do masy makowej.
  7. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto, jak kruszonkę.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  9. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Makowiec na kruchym cieście z kruszonką Makowiec na kruchym cieście z kruszonką Makowiec na kruchym cieście z kruszonką

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony