Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Makowiec na kruchym cieście z kruszonką

Łatwy makowiec na kruchym cieście. Wilgotna masa makowa z bakaliami na maślanym, kruchym spodzie, pokryta chrupiąca kruszonką. Taki makowiec to tradycyjne, świąteczne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie.

Makowiec można przygotować również na mące bezglutenowej.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 200 g mąki kukurydzianej i 200 g skrobi ziemniaczanej)
  • 240 g masła
  • 150 g cukru

Masa makowa:

  • 200 g suchego, zmielonego maku
  • 180 ml wody
  • 180 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka)
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka. (Można też ciasto zagnieść ręcznie).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wsypać połowę ciasta i ugnieść na dnie. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W tym czasie przygotować masę makową. Zmielony mak, śmietanę i wodę wymieszać w garnku i zagotować. Gotować na małej mocy palnika tak długo, aż masa zgęstnieje (płyn odparuje, a mak napęcznieje). Ściągnąć z pieca. Wmieszać miód i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Bakalie posiekać.
  6. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i bakalie dodać do chłodnej masy makowej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać szpatułką do masy makowej.
  7. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto, jak kruszonkę.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  9. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Makowiec na kruchym cieście z kruszonką Makowiec na kruchym cieście z kruszonką Makowiec na kruchym cieście z kruszonką

Komentarze (0)

There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony