Chatka puchatka z mascarpone i krówką

Chatka puchatka (lub baby jagi) w nowoczesnej odsłonie. Herbatniki przełożone są masą krówkową i kremem na bazie serka mascarpone i słodkiej śmietany. W środku chatki znajduje się banan. Chatka oblana jest polewą czekoladową i obsypana wiórkami kokosowymi. Ciasto jest pyszne, w stylu ciasta 3- Bit, balowego, czy krówki bez pieczenia.

Składniki:

  • 36 sztuk herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników maślanych)
  • ok. 300 g masy krówkowej
  • 2 banany
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Ganache:

  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Deskę wyłożyć folią aluminiową. Rozłożyć na niej pierwszą warstwę herbatników 3x 6.

1

  1. Na herbatnikach rozsmarować 200 g masy krówkowej, przytrzymując je drugą ręką, aby się nie rozsuwały.

2

  1. Przykryć drugą warstwą herbatników.

3

  1. 100 g zimnej śmietany i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać 3 łyżeczki cukru pudru. Krem rozsmarować na herbatnikach.

4

  1. Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i ułożyć wzdłuż na środku. (Banany należy pokroić na kawałki, aby leżały one w miarę w linii prostej i bez wypukleń).

5

  1. Banany i przerwy między nimi polać resztą masy krówkowej.

6

  1. Przy użyciu folii podnieść herbatniki z obu stron i je docisnąć.

7

8

  1. Ubić 100 g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę przełożyć do szprycy i wycisnąć na masę krówkową, wypełniając lukę. Wyrównać.

9

  1. Chatkę przykryć folią, nie przykrywając z góry śmietany, aby nie przykleiła się do folii. Wstawić na noc do lodówki.
  2. Przygotować ganache: Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania. Garnek ściągnąć z pieca i dodać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiego kremu. Polewę zostawić, aby lekko zgęstniała.
  3. Chatkę wyciągnąć z lodówki i polać polewą. Obsypać wiórkami kokosowymi.
  4. Wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Uwagi:

  • Herbatniki nie miękką całkowicie. Pozostają lekko chrupiące.
  • Gotowa chatka od dołu będzie przyklejona do folii aluminiowej masą krówkową. Moja rada jest taka, aby pokrojone na kawałki ciasto przewrócić razem z folią na jeden bok i odciągnąć folię ze spodu chatku. Nie będzie wówczas problemu ze ściągnięciem kawałków z folii.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 17

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chatka puchatka z mascarpone i krówką Chatka puchatka z mascarpone i krówką Chatka puchatka z mascarpone i krówką

Powiązane przepisy