Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy
Chatka puchatka z mascarpone i krówką

Chatka puchatka (lub baby jagi) w nowoczesnej odsłonie. Herbatniki przełożone są masą krówkową i kremem na bazie serka mascarpone i słodkiej śmietany. W środku chatki znajduje się banan. Chatka oblana jest polewą czekoladową i obsypana wiórkami kokosowymi. Ciasto jest pyszne, w stylu ciasta 3- Bit, balowego, czy krówki bez pieczenia.

Składniki:

  • 36 sztuk herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników maślanych)
  • ok. 300 g masy krówkowej
  • 2 banany
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Ganache:

  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Deskę wyłożyć folią aluminiową. Rozłożyć na niej pierwszą warstwę herbatników 3x 6.

1

  1. Na herbatnikach rozsmarować 200 g masy krówkowej, przytrzymując je drugą ręką, aby się nie rozsuwały.

2

  1. Przykryć drugą warstwą herbatników.

3

  1. 100 g zimnej śmietany i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać 3 łyżeczki cukru pudru. Krem rozsmarować na herbatnikach.

4

  1. Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i ułożyć wzdłuż na środku. (Banany należy pokroić na kawałki, aby leżały one w miarę w linii prostej i bez wypukleń).

5

  1. Banany i przerwy między nimi polać resztą masy krówkowej.

6

  1. Przy użyciu folii podnieść herbatniki z obu stron i je docisnąć.

7

8

  1. Ubić 100 g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę przełożyć do szprycy i wycisnąć na masę krówkową, wypełniając lukę. Wyrównać.

9

  1. Chatkę przykryć folią, nie przykrywając z góry śmietany, aby nie przykleiła się do folii. Wstawić na noc do lodówki.
  2. Przygotować Ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania. Garnek ściągnąć z pieca i dodać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiego kremu. Polewę zostawić, aby lekko zgęstniała.
  3. Chatkę wyciągnąć z lodówki i polać polewą. Obsypać wiórkami kokosowymi.
  4. Wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Uwagi:

  • Herbatniki nie miękką całkowicie. Pozostają lekko chrupiące.
  • Gotowa chatka od dołu będzie przyklejona do folii aluminiowej masą krówkową. Moja rada jest taka, aby pokrojone na kawałki ciasto przewrócić razem z folią na jeden bok i odciągnąć folię ze spodu chatku. Nie będzie wówczas problemu ze ściągnięciem kawałków z folii.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 17

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chatka puchatka z mascarpone i krówką Chatka puchatka z mascarpone i krówką Chatka puchatka z mascarpone i krówką

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wioletta Przybyłek · 1 miesięcy temu
    Pycha,robilam wczoraj
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 5 miesięcy temu
    Ciasto fantastyczne! Tylko trudno poprzestać na jednym kawałku Bardzo dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Żaneta · 7 miesięcy temu
    Ja kupuje herbatniki maślane w biedronce ,są najlepsze szybko robią się miękkie:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra Osial · 7 miesięcy temu
    Pychotka. Polecam! dodałam trochę więcej mascarpone. Po całej nocy w lodówce herbatniki odpowiednio miękkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 9 miesięcy temu
    Wygląda smakowicie. Czy musi ona być w lodówce te 12h?czy wcześniej też mogłaby być do zjedzenia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Możesz ją tylko schłodzić i kroić, ale herbatniki będą twarde. Jak dłużej poleży to częściowo zmięknie, ale nie całkowicie.

Polub nas na ...

Początek strony