Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Ciasto czekoladowe bez cukru, glutenu i laktozy

Wilgotne, zwarte ciasto czekoladowe bez glutenu i laktozy, osłodzone daktylami. Udekorowane jest polewą czekoladowo- bananową i prażonymi orzechami.

Składniki:

  • 300 g suszonych daktyli bez pestek
  • 200 ml wody
  • 90 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 120 g mąki gryczanej lub ryżowej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 300 ml mleka kokosowego z puszki
  • 4 białka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle przełożyć do rondelka, zalać wodą i zagotować. Gotować na małej mocy palnika ok. 15- 20 minut, aż daktyle zmiękną i płyn wyparuje. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Mąkę, zmielone orzechy, daktyle, olej kokosowy, przyprawy, proszek do pieczenia, kakao, żółtka i mleko kokosowe zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na najwyższych obrotach.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać szpatułką do ciasta.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować krem według przepisu: „Krem czekoladowo- bananowy”. Krem wyłożyć na ciasto.
  6. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie posypać nimi krem.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki "Süsses ohne Frust" Ulrika Hoffer.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki
Ciasto czekoladowe bez cukru, glutenu i laktozy Ciasto czekoladowe bez cukru, glutenu i laktozy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony