Wieniec frankfurcki z jagodami i lekkim kremem

Lżejsza wersja frankfurckiego wieńca, który w klasycznej wersji przełożony jest dżemem i masą maślano- budyniową. Tutaj użyłam cytrynowego ciasta ucieranego z przepisu na: „Babkę cytrynową” i przełożyłam je kisielem przygotowanym z jagód oraz kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Ciasto jest dość lekkie, smaczne i eleganckie. Można je podać na dowolną uroczystość zamiast klasycznego tortu.

Składniki:

Ciasto cytrynowe:

  • 350 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn

Kisiel jagodowy:

  • 500 g jagód* lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki soku z cytryny (potrzeba ok. ½ cytryny)
  • 50 g cukru
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml wody

Krem z serka mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 600 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

  • ok. 150 g krokantu (lub migdałów w płatkach)
  • parę jagód lub borówek

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy owoców mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić.
  2. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do okrągłej formy** z kominkiem (o średnicy 28 cm), wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Chłodne ciasto wyciągnąć z formy i przekroić dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  7. Przygotować kisiel jagodowy. Owoce razem z cukrem i sokiem z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę. Zagotować. W międzyczasie wymieszać skrobię z wodą. Dodać do gotującego się musu, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotować co najmniej 1 minutę, aby kisiel zgęstniał. Gotowy odstawić na bok do lekkiego przestygnięcia.
  8. Lekko ciepły kisiel rozsmarować łyżką na dolnym i środkowym blacie. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny.
  10. Na paterze ułożyć dolny blat z kisielem, wyłożyć część kremu (nie za cienko), przykryć środkowym blatem z kisielem. Wyłożyć część kremu i przykryć górnym blatem. Całe ciasto posmarować resztą kremu. Obsypać krokantem (lub migdałami w płatkach zarumienionymi na suchej patelni i ostudzonymi). Na górze ułożyć jagody.
  11. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Uwagi:

  • * Zamiast jagód można użyć również malin lub jeżyn. Zmiksowane maliny lub jeżyny najlepiej przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  • ** Można użyć również tortownicy o śr. 26 cm z kominkiem lub formy na babkę z kominkiem o śr. ok. 22 cm.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Wieniec frankfurcki z jagodami i lekkim kremem Wieniec frankfurcki z jagodami i lekkim kremem Wieniec frankfurcki z jagodami i lekkim krememWieniec frankfurcki z jagodami i lekkim kremem

Powiązane przepisy