Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Truskawkowy tort lodowy

Lodowy tort z truskawkami. Kawałek takiego tortu to ochłoda w upalne dni. Przygotowany jest z serka mascarpone, bitej śmietany, ubitych jajek i oczywiście świeżych truskawek. Jest kremowy i bardzo smaczny.

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:

  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4- 5 mrożonych truskawek (opcjonalnie)
  • parę płatków róż (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić w kostkę. Przełożyć do niedużego garnka, zasypać 100 g cukru i zagotować. Od zagotowania, gotować jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Truskawki zmiksować blenderem na gładką masę i ostudzić. Następnie wstawić do lodówki.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć w kąpieli wodnej z 50 g cukru na jasną, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach ok. 5 minut). Następnie naczynie z żółtkami ściągnąć z pieca i miksować dalej, aż masa się ostudzi.
  4. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo mascarpone, a następnie chłodne truskawki.
  5. Osobno ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy truskawkowej.
  6. Białka ubić na sztywną pianę i mieszać delikatnie szpatułką.
  7. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotową masę truskawkową wyłożyć do formy.
  8. Tortownicę owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na noc.
  9. Przed podaniem, ubić śmietanę na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować tort lodowy.
  10. Mrożone truskawki przełożyć do woreczka do mrożenia i tłuczkiem rozbić na małe kawałki. Udekorować tort. Ewentualnie ozdobić jeszcze płatkami róży.
  11. Tort kroić na kawałki i podawać od razu. Pozostałą część tortu od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby tort okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na ok. 15 minut).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Truskawkowy tort lodowy Truskawkowy tort lodowy Truskawkowy tort lodowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony