Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
20 Komentarzy
Szarlotka z bezą i kruszonką

Pyszna, krucha, delikatna szarlotka na kruchym cieście z jabłkami i bezą. Jest delikatna, maślana, po prostu pyszna. Smakuje o każdej porze roku, a szczególnie polecam ją jesienią i zimą na rozpogodzenie pochmurnych dni.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 5 żółtek
  • 420g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280g masła

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • 1,2 kg jabłek (np. szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać resztę składników i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  2. 1/3 schłodzonego ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć ponownie do lodówki.
  3. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 175°C z termoobiegiem. (lub 180°C grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i wymieszać z cynamonem. (Do jabłek nie dodaję cukru, całe ciasto jest wystarczająco słodkie).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szarlotka z bezą i kruszonką Szarlotka z bezą i kruszonką

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bogusia · 10 dni temu
    Super przepis, szybki pomimo,ze warstwowe , gdzie najczęściej sa bardzo praochlonne ... Jablka zamiast na tarce , zmiksowalam w TM5 ( 5 sek./ 5 obr.) Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malwina · 20 dni temu
    babcia przyznała, że lepsza niż jej własna !

    przepyszna !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 miesięcy temu
    Jak mogę zmienić proporcje tak, żeby zmniejszyć ilość cukru? Mam zawekowane w słoikach jabłka na szarlotkę, ale one są już słodzone. Pierwszy raz jak zrobiłam to ciasto nie pomyślałam o tym i wyszło bardzo słodkie. W cieście nie ma za dużo cukru, natomiast boję się, że jak dodam mniej do bezy to nie wyjdzie taka jak powinna.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Dokładnie tak jak piszesz Aniu. W cieście nie ma dużo cukru, a beza lubi cukier. Szkoda, że masz tak słodkie jabłka w słoiku. Ja jak robię sama to albo nie dodaję go w ogóle, albo mało jak są kwaśne jabłka. Możesz spróbować zredukować trochę cukru w pianie, ale więcej nie zmienisz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 miesięcy temu
    Pyszne !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 miesięcy temu
    Super przepis. Udaje się. Pyszna beza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 miesięcy temu
    Ciasto pyszne!!! Robiłam z wielu przepisów ale tooo pyszotaa....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 1 miesięcy temu
    Udało się!!!!! Tylko nie mogę zjeść całej blachy. więc pytanko, jak przechowywać takie cudo ,aby było pyszne na następny dzień?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 2 miesięcy temu
    czy można zamiast budyniu użyć mąki ziemniaczanej? jeśli tak to ile? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ula · 2 miesięcy temu
    Najlepszy przepis na szarlotkę jaki znam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 3 miesięcy temu
    Ogólnie spoko tylko ja na drugi raz dodała bym chyba nieco mniej masła do ciaata kruchego lub więcej mąki. Odnośnie bezy to wyszła mi bardzo dziwna. Taka piszysta i sucha oraz z takimi otworami jak są w chlebie no i ogolnie przypomina trochę chleb ? ogólnie to tez do bezy nie dodalam calego cukru bo dla mnie było by to zbyt słodkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iv · 7 miesięcy temu
    Mam pytanie czy budyń ma być z cukrem czy bez cukru.Z góry dziękuję za odpowiedź ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 9 miesięcy temu
    Szarlotka jest rewelacyjna. Super przepis. Polecam:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dajan · 11 miesięcy temu
    Jakie maslo do tego ciasta kruchego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 1 lat temu
    Ciasto wyszło genialne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karina · 1 lat temu
    Zrobiłam ciasto, wyszło super. Zostało zjedzone do ostatniego kawałka. Będę robić częściej. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 1 lat temu
    Ciasto zrobiłam i jest pyszne pomimo jednej wady - beza opadła mi dosyć mocno. Czy miała Pani kiedyś z taką sytuacja do czynienia? Ma Pani pomysł z czego mogło to wynikać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak i trudno znaleźć powód. Czasami tak się zdarza, pomimo, że piana jest bardzo dobrze ubita, super rośnie w piekarniku, to podczas stygnięcia potrafi klapnąć. Dodatek budyniu (lub mąki ziemniaczanej) i soku z cytryny (lub octu) powinien wzmocnić bezę i zapobiec właśnie opadaniu. Można studzić ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach, tylko nie w zamkniętych, bo w piekarniku powstanie wilgoć i beza prawie, że na pewno opadnie. Moja koleżanka, która piecze tą szarlotkę non stop i beza jej zazwyczaj wychodzi wysoka to miała też takie przypadki, że jej opadła. Ciasto kruche, które jest na bezie też ją przygniata. Ciasto jest ciężkie i do tego tłuste, a to wpływa na nią niekorzystnie. Jeśli chcesz mieć wysoką pianę na wierzchu ciasta to możesz spróbować dodać mniejszą ilość ciasta na górę lub z niego zrezygnować lub próbować do skutku. Powodzenia
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Aleksandra · 1 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź. Na pewno będe próbować do skutku, bowiem ciasto to jest nieziemskie - nawet z opadniętą bezą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 1 lat temu
    Oj tak, kawałeczek takiej szarlotki w pochmurny dzień to czysta rozkosz i pełnia szczęścia

Polub nas na ...

Początek strony