Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
54 Komentarzy
Szarlotka z bezą i kruszonką

Pyszna, krucha, delikatna szarlotka na kruchym cieście z jabłkami i bezą. Jest delikatna, maślana, po prostu pyszna. Smakuje o każdej porze roku, a szczególnie polecam ją jesienią i zimą na rozpogodzenie pochmurnych dni.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 5 żółtek
  • 420g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280g masła

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • 1,2 kg jabłek (np. szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać resztę składników i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  2. 1/3 schłodzonego ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć ponownie do lodówki.
  3. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 175°C z termoobiegiem. (lub 180°C grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i wymieszać z cynamonem. (Do jabłek nie dodaję cukru, całe ciasto jest wystarczająco słodkie).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szarlotka z bezą i kruszonką Szarlotka z bezą i kruszonką

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 10 godzin temu
    Pomocy zrobiłam już wszystko a nie zauważyłam że nie mam budyniu w domu czy mogę dodać dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki mąki ziemniaczanej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 dni temu
    Pyszne. Pierwszy raz robiłam. Przepisy masz sprawdzone, bo jak na razie nie mogę się poskarżyć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 10 dni temu
    Wspanialy!! Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 15 dni temu
    Doskonała piekłam trochę dłużej. I bezę zrobiłam bez budyniu ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kornelia · 22 dni temu
    Ten przepis jest rewelacyjny! Banalnie proste w przygotowaniu,a efekt smakowity!Beza wyszła idealna,chrupka z wietzchu i wilgotna w środku.Jedynie co,tp jest rzeczywiście mocno słodkie, więc nastepnym razem ogranicze cukier w cieście kruchym,lub dodam ze 3kwasniejsze jabłka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ann · 28 dni temu
    Lubie eksperymetowac i wybierac przepisy z internetu , ten przepis wybrałam ze względu na wysoka ocenę użytkowników i... najlepsza szarlotka na świecie!!! Od teraz rzadna inna szarlotka tylko ta dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Żaneta · 1 miesięcy temu
    Szarlotka pyszna, jednak mam jeden problem, mianowicie po upieczeniu ciasto nie trzyma mi się jabłek i całej reszty. Ktoś wie czym to jest spowodowane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabi · 1 miesięcy temu
    Czy moge ciasto zagnieść wieczorem (cala noc w lodówce)i rano piec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 2 miesięcy temu
    Robię szarlotkę z tego przepisu już któryś raz jest rewelacyjna i szybko znika dziękuję za super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 2 miesięcy temu
    Czy mozna mrozic ciasto ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anett · 2 miesięcy temu
    Szarlotka pycha.
    Właśnie zrobiłam i po lekkim przestygnieciu próbowałam. Mniam mniam.
    Pieklam jakieś 45 min ale wiadomo każdy ma inny piekarnik.
    Polecam i dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria-Anna · 3 miesięcy temu
    Zrobiłam wczoraj, zamiast masła dałam margarynę, 1,5 h wystarczyło żeby zostały same okruszki dzisiaj robię jeszcze raz, tym razem na maśle już pyszna, pierzynka z bezy palce lizać <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 miesięcy temu
    Pycha Dałam tylko zrobione przez moją teściową jabłka ze słoika. Taki mus, ale z kawałkami jabłek w środku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alina · 5 miesięcy temu
    Przepyszna Dziekuje i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 miesięcy temu
    Witam, czy próbowała Pani tego przepisu ale z innymi owocami? Np z truskawkami?
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Alicja · 1 miesięcy temu
      Jak najbardziej można z innymi owocami. Z truskawkami jest pyszne. Robiłam nie raz. Ja przeważnie do piany daję kisiel cytrynowy i z pół szklanki oleju.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Niestety, ale tylko z jabłkami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 miesięcy temu
    Czy można zamiast w blaszce upiec w naczyniu żaroodpornym ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata Siemieniec · 6 miesięcy temu
    Dziś zrobiłam i super rewelacja palce lizać.Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru

Polub nas na ...

Początek strony