Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Szarlotka z bezą i kruszonką

Pyszna, krucha, delikatna szarlotka na kruchym cieście z jabłkami i bezą. Jest delikatna, maślana, po prostu pyszna. Smakuje o każdej porze roku, a szczególnie polecam ją jesienią i zimą na rozpogodzenie pochmurnych dni.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 5 żółtek
  • 420g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280g masła

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • 1,2 kg jabłek (np. szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać resztę składników i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  2. 1/3 schłodzonego ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć ponownie do lodówki.
  3. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 175°C z termoobiegiem. (lub 180°C grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i wymieszać z cynamonem. (Do jabłek nie dodaję cukru, całe ciasto jest wystarczająco słodkie).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szarlotka z bezą i kruszonką Szarlotka z bezą i kruszonką

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Dajan

Jakie maslo do tego ciasta kruchego?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Dajan

Proszę używać zawsze masło prawdziwe (82% tłuszczu).

  Załączniki
 
  1. Sylwia Częstochowska

Wspaniałe, przepyszne, polecam mój ulubiony przepis piekłam już go wiele razy i jest wspaniałe, zapiekam je tylko 15 min bo 10min to za mało,a potem 35 min, wiele osób pytało sie o przepis bo ciasto jest rewelacyjne i ta beza piękna i wysoka....

Wspaniałe, przepyszne, polecam mój ulubiony przepis piekłam już go wiele razy i jest wspaniałe, zapiekam je tylko 15 min bo 10min to za mało,a potem 35 min, wiele osób pytało sie o przepis bo ciasto jest rewelacyjne i ta beza piękna i wysoka. Mniam polecam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ewelina

Ciasto wyszło genialne!

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 6 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Karina

Zrobiłam ciasto, wyszło super. Zostało zjedzone do ostatniego kawałka. Będę robić częściej. Polecam.

  Załączniki
 
  1. Aleksandra

Ciasto zrobiłam i jest pyszne pomimo jednej wady - beza opadła mi dosyć mocno. Czy miała Pani kiedyś z taką sytuacja do czynienia? Ma Pani pomysł z czego mogło to wynikać?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Aleksandra

Tak i trudno znaleźć powód. Czasami tak się zdarza, pomimo, że piana jest bardzo dobrze ubita, super rośnie w piekarniku, to podczas stygnięcia potrafi klapnąć. Dodatek budyniu (lub mąki ziemniaczanej) i soku z cytryny (lub octu) powinien...

Tak i trudno znaleźć powód. Czasami tak się zdarza, pomimo, że piana jest bardzo dobrze ubita, super rośnie w piekarniku, to podczas stygnięcia potrafi klapnąć. Dodatek budyniu (lub mąki ziemniaczanej) i soku z cytryny (lub octu) powinien wzmocnić bezę i zapobiec właśnie opadaniu. Można studzić ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach, tylko nie w zamkniętych, bo w piekarniku powstanie wilgoć i beza prawie, że na pewno opadnie. Moja koleżanka, która piecze tą szarlotkę non stop i beza jej zazwyczaj wychodzi wysoka to miała też takie przypadki, że jej opadła. Ciasto kruche, które jest na bezie też ją przygniata. Ciasto jest ciężkie i do tego tłuste, a to wpływa na nią niekorzystnie. Jeśli chcesz mieć wysoką pianę na wierzchu ciasta to możesz spróbować dodać mniejszą ilość ciasta na górę lub z niego zrezygnować lub próbować do skutku. Powodzenia

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 10 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Aleksandra    Joanna Moderator

Dziękuję za odpowiedź. Na pewno będe próbować do skutku, bowiem ciasto to jest nieziemskie - nawet z opadniętą bezą

  Załączniki
 
  1. gin

Oj tak, kawałeczek takiej szarlotki w pochmurny dzień to czysta rozkosz i pełnia szczęścia

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony