Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Tort marchewkowy z białą czekoladą

Słodki, soczysty i delikatny tort z puree marchewkowym i orzechami. Przełożony jest lekkim kremem z serka i bitej śmietany, a obłożony ganache z białej czekolady i posypany prażonymi migdałami. Jest mocno wilgotny i rozpływający się w ustach.

Składniki:

Ciasto marchewkowe:

  • 9 jajek (rozmiar M)
  • 1 szklanka cukru (= 200g)
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej na puree marchewki (potrzeba ok. 600g marchewki*)
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 2 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych (migdałów lub orzechów włoskich)

Ganache:

  • 300g białej czekolady
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%

Krem:

  • 100g serka kremowego typu Philadelphia lub mascarpone
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy

Dodatkowo:

  • ok. 50g migdałów w płatkach
  • ok. 70g posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ganache. Czekoladę drobno posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Śmietaną zalać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na parę godzin (co najmniej 4 godziny), a najlepiej na noc.
  2. W tym czasie przygotować ciasto marchewkowe według przepisu: „Ciasto z puree marchewkowym i orzechami”. Chłodne ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  3. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył, tylko do momentu połączenia się składników). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać szpatułką skórkę pomarańczową.
  4. Blaty przełożyć kremem.
  5. Migdały w płatkach razem z posiekanymi migdałami podprażyć na suchej patelni, aż delikatnie się przyrumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Boki i wierzch tortu posmarować ganache, a następnie posypać migdałami.
  7. Tort przechowywać w lodówce.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250ml
  • * Z 600g marchewki najprawdopodobniej pozostanie trochę niewykorzystanego puree, ale lepiej zrobić więcej, niż miałoby zabraknąć.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Tort marchewkowy z białą czekoladą Tort marchewkowy z białą czekoladą Tort marchewkowy z białą czekoladą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony