Pomarańczowy sernik na zimno

Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia z nutą pomarańczową. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie wymaga dodatku żelatyny. Ważne jest jedynie, aby użyć serka kremowego. Nie powinien to być twaróg, ani quark.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 200g herbatników pełnoziarnistych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 90g masła

Masa serowa:

  • 900g serka kremowego typu Philadelphia*
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 150g cukru pudru
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z cynamonem.
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wymieszać z rozkruszonymi ciasteczkami.
  3. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Odstawić na bok.
  5. Wycisnąć sok z pomarańczy. Odmierzyć 50ml i odstawić na bok.
  6. Serek kremowy i śmietanę przełożyć do miski i zmiksować na gęstą, jednolitą masę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec miksowania dodać cukier puder, a następnie sok i skórkę z pomarańczy.
  7. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.

Uwaga:

* Osoby piekące na produktach niemieckich mogą wybrać dowolny Frischkäse Doppelrahmstufe. Najczęściej używam z Lidla „Der Sahnige” Goldessa.

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok.12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Pomarańczowy sernik na zimno Pomarańczowy sernik na zimno