Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy
Pomarańczowy sernik na zimno

Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia z nutą pomarańczową. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie wymaga dodatku żelatyny. Ważne jest jedynie, aby użyć serka kremowego. Nie powinien to być twaróg, ani quark.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 200g herbatników pełnoziarnistych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 90g masła

Masa serowa:

  • 900g serka kremowego typu Philadelphia*
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 150g cukru pudru
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z cynamonem.
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wymieszać z rozkruszonymi ciasteczkami.
  3. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Odstawić na bok.
  5. Wycisnąć sok z pomarańczy. Odmierzyć 50ml i odstawić na bok.
  6. Serek kremowy i śmietanę przełożyć do miski i zmiksować na gęstą, jednolitą masę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec miksowania dodać cukier puder, a następnie sok i skórkę z pomarańczy.
  7. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.

Uwaga:

* Osoby piekące na produktach niemieckich mogą wybrać dowolny Frischkäse Doppelrahmstufe. Najczęściej używam z Lidla „Der Sahnige” Goldessa.

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok.12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Pomarańczowy sernik na zimno Pomarańczowy sernik na zimno

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 9 miesięcy temu
    Mam pytanie czy serek Philadelphia można zastąpić serkiem mascarpone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Z serkiem mascarpone na pewno wyjdzie, ale uważam, że smak będzie gorszy, powiedziałabym mdły. Mascarpone jest bardzo tłusty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 lat temu
    Wszystko zrobiłam tak samo jak w przepisie...dobry serek i td. Niestety wyszła mi zupa serowa...?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Trudno mi w to uwierzyć, że z gęstego, stabilnego sera i bitej śmietany może wyjść konsystencja płynna jak zupa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 1 lat temu
    Czy zamiast serka philadelphia mogę użyć bielucha? Już w kilku przepisach tak zastąpiłam i wyszło dobre.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Zgadzam się, że Bieluch można używać tam, gdzie w przepisach jest serek typu Philadephia. Tutaj bałabym się go użyć. W tym serniku specjalnie jest użyty serek typu Philadelphia, żeby nie trzeba było dodawać żelatyny. Bieluch jest jednak mniej zwarty niż Philadephia i mam obawy, czy na nim sernik będzie się nadawał do krojenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Megii013 · 1 lat temu
    Wygląda bardzo pysznie))

Polub nas na ...

Początek strony