Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pomarańczowy sernik na zimno

Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia z nutą pomarańczową. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie wymaga dodatku żelatyny. Ważne jest jedynie, aby użyć serka kremowego. Nie powinien to być twaróg, ani quark.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 200g herbatników pełnoziarnistych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 90g masła

Masa serowa:

  • 900g serka kremowego typu Philadelphia*
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 150g cukru pudru
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z cynamonem.
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wymieszać z rozkruszonymi ciasteczkami.
  3. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Odstawić na bok.
  5. Wycisnąć sok z pomarańczy. Odmierzyć 50ml i odstawić na bok.
  6. Serek kremowy i śmietanę przełożyć do miski i zmiksować na gęstą, jednolitą masę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec miksowania dodać cukier puder, a następnie sok i skórkę z pomarańczy.
  7. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.

Uwaga:

* Osoby piekące na produktach niemieckich mogą wybrać dowolny Frischkäse Doppelrahmstufe. Najczęściej używam z Lidla „Der Sahnige” Goldessa.

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok.12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Pomarańczowy sernik na zimno Pomarańczowy sernik na zimno

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (5)

  1. Karolina

Wszystko zrobiłam tak samo jak w przepisie...dobry serek i td. Niestety wyszła mi zupa serowa...?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karolina

Trudno mi w to uwierzyć, że z gęstego, stabilnego sera i bitej śmietany może wyjść konsystencja płynna jak zupa

  Załączniki
 
  1. Martyna

Czy zamiast serka philadelphia mogę użyć bielucha? Już w kilku przepisach tak zastąpiłam i wyszło dobre.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Martyna

Zgadzam się, że Bieluch można używać tam, gdzie w przepisach jest serek typu Philadephia. Tutaj bałabym się go użyć. W tym serniku specjalnie jest użyty serek typu Philadelphia, żeby nie trzeba było dodawać żelatyny. Bieluch jest jednak mniej...

Zgadzam się, że Bieluch można używać tam, gdzie w przepisach jest serek typu Philadephia. Tutaj bałabym się go użyć. W tym serniku specjalnie jest użyty serek typu Philadelphia, żeby nie trzeba było dodawać żelatyny. Bieluch jest jednak mniej zwarty niż Philadephia i mam obawy, czy na nim sernik będzie się nadawał do krojenia.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Megii013

Wygląda bardzo pysznie))

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony