Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Crostata z dżemem

Włoska tarta z dżemem. Jedno z klasycznych, a jednocześnie najprostszych ciast. Kruche ciasto z dowolnym dżemem, przykryte kratką z ciasta kruchego. Proste w smaku i w wykonaniu. Wybierzcie ulubiony dżem, najlepiej niskosłodzony. Ważne, aby dżemu nie dać za dużo, bo ciasto będzie przesłodzone.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 3 żółtka
  • 70g cukru pudru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • ok. 250g dżemu, dowolnego (na zdjęciach truskawkowy i morelowy)

Dodatkowo:

  • 1 jajko lub żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto (najłatwiej najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką).
  2. Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Formę na tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem. 2/3 ciasta wykleić w formie, wyklejając również niski brzeg. (Resztę ciasta odłożyć na bok). Ciasto nakłuć widelcem i posmarować dżemem. (Gdyby brzeg ciasta był za wysoki, należy obciąć go tak, aby wystawał lekko ponad dżem).
  4. Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości ok. 1,5- 2cm. Paski układać na dżemie, tworząc kratkę.

2

  1. Przy pomocy pędzelka posmarować kratkę z ciasta rozkłóconym jajkiem lub żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na parę godzin, a najlepiej na noc do lodówki.

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Crostata z dżemem Crostata z dżemem Crostata z dżemem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natii · 1 lat temu
    Zrobione ...wygląda apetycenie.
    Czy przed podaniem można wcześniej włożyć ciasto do piekarnika ? Czy lepiej temperatura pokojowa ?
    Blache pytanie wiem ..przepraszam

Polub nas na ...

Początek strony