Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Wilgotne ciasto dyniowe

Mocno wilgotne ciasto ze startą dynią hokkaido lub piżmową. Przypomina mi trochę ciasto marchewkowe ;). Jest smaczne, mocno wilgotne i zwarte. Długo utrzymuje świeżość. Wierzch ciasta pokrywa krem serowy, posypany pestkami dyni w karmelu.

Do ciasta należy dodać dwie tabliczki białej czekolady. Ja przetestowałam przepis również na gorzkiej (patrz ostatnie zdjęcie). Ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady piekłam dokładnie w ten sam sposób co na białej, ale pominęłam dodatek bułki tartej. Ciasto wyszło smaczne, mocno wilgotne. To faworyt dziecięcy ;) Mnie osobiście smakuje bardziej na białej czekoladzie.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • ok. 350g dyni Hokkaido lub piżmowej (użyłam Hokkaido)
  • 200g białej czekolady
  • 150g masła
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 50g bułki tartej
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krem serowy:

  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia

Karmelowe pestki:

  • 50g cukru
  • 50g pestek dyni

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Dynię umyć i pociąć na ćwiartki. (Potrzebna będzie tylko 1 ćwiartka). Oczyścić z nasion i włókien. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Hokkaido ścieramy razem ze skórą. Należy wyciąć ewentualnie nożykiem brzydkie miejsca na skórze. Piżmową obrać ze skóry). Odważyć 250g startej dyni.

2

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać zmielone orzechy, bułkę tartą i cynamon. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku, następnie skórkę z pomarańczy i lekko ciepłą czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać orzechy wymieszane z bułką tartą i cynamonem. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Wmieszać szpatułką 250g startej dyni i na końcu delikatnie pianę z białek.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C grzałka góra- dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 160°C). Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodać serek kremowy i zmiksować chwilę, tylko do momentu połączenia się składników. (Inaczej krem się zwarzy). Krem wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki.
  8. Przygotować karmelowe pestki dyni. Cukier wsypać do patelni z grubym dnem, rozkładając go równomiernie po całej powierzchni, ustawić moc palnika na średnią i poczekać, aż cukier zacznie się topić. Gdy cukier zacznie się topić, należy potrząsać patelnią, aby cały cukier rozpuścił się równomiernie. Kiedy powstanie złoty karmel, dodać pestki dyni i wymieszać dość szybko łyżką drewnianą, aby karmel oblepił pestki. Gorące pestki wyłożyć na papier do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia.
  9. Zimne pestki w karmelu pokruszyć i ułożyć na kremie serowym.
  10. Ciasto przechowywać w lodówce.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z magazynu "Mit Liebe", wydanie wrzesień/ październik 2016

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Wilgotne ciasto dyniowe Wilgotne ciasto dyniowe Wilgotne ciasto dynioweWilgotne ciasto dyniowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony