Tort naleśnikowy z kremem z mascarpone

Tort z klasycznych i kakaowych naleśników. Przełożony jest lekkim kremem z serka mascarpone i śmietany. Obłożony czekoladową polewą i udekorowany świeżymi owocami i startą czekoladą.

Tort składa się z 25 naleśników, ma średnicę 15 cm i jest wysoki na 8 cm.

Składniki:
Jasne ciasto naleśnikowe na ok. 17 sztuk:

Kakaowe ciasto naleśnikowe na ok. 17 sztuk:

  • 140g mąki pszennej
  • 10g kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 350ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 350g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g truskawek (można pominąć i dodać o 50g więcej śmietany)

Ganache:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • owoce do dekoracji
  • trochę startej białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jasne ciasto naleśnikowe. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko). Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne).
  2. Na patelni o średnicy dna ok. 15 cm usmażyć naleśniki. (Smażyłam na małej ilości oleju. Wyszło mi dokładnie 17 sztuk).
  3. W ten sam sposób przygotować kakaowe naleśniki.
  4. Przygotować krem. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować na puree. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać zmiksowane truskawki.
  5. Kremem przełożyć naleśniki, układając na zmianę raz ciemny, raz jasny naleśnik. (Kremu wystarczyło mi na 25 naleśników).
  6. Tort wstawić do lodówki.
  7. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Ganache posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować owocami i startą czekoladą.

Smacznego.

Tort naleśnikowy z kremem z mascarpone

Tort naleśnikowy z kremem z mascarpone